Реклама

Агрометеорологічні умови для вегетації озимих та ярих культур були задовільними — фахівці НААН

20 травня 2024 25 0
Агрометеорологічні умови для вегетації озимих та ярих культур були задовільними — фахівці НААН
Kurkul.com

За даними Укргідрометцентру у другій декаді травня запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту (0-10 см) на більшості площ залишалися достатніми та оптимальними (21-40 мм і більше продуктивної вологи). Про це пише Kurkul.com з посиланням на дані фахівців НААН.

На окремих площах східних, центральних та південних областей вологозапаси були недостатніми (менш як 20 мм), місцями у Чернігівській, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Херсонській та Одеській областях — незадовільними (менш як 10 мм). 

Зволоження метрового шару ґрунту (0-100 см) під озимими культурами на більшості площ залишалося достатнім та оптимальним (86-170 мм і більше продуктивної вологи). На окремих площах Чернігівської, Харківської, Дніпропетровської та Одеської областей запаси вологи понизилися до недостатніх (60-80 мм), місцями у Дніпропетровській та Херсонській областях — до незадовільних (менш як 50 мм). 

Під озимим ріпаком вологозабезпечення орного та метрового шарів ґрунту було переважно достатнім та оптимальним і становило 27-42 мм та 81-165 мм і більше продуктивної вологи відповідно. Лише на окремих площах південних та східних областей вологозапаси понизилися до недостатніх. 

Під ранніми яровими культурами на більшості площ зволоження орного шару ґрунту було достатнім та оптимальним (21-40 мм продуктивної вологи), на окремих площах Київської, Полтавської та Дніпропетровської областей — недостатнім (менш як 20 мм), місцями у Львівській та Дніпропетровській областях — незадовільним (менш як 10 мм).

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ було достатнім та оптимальним (98-170 мм і більше).

Під кукурудзою запаси продуктивної вологи 0-20 см та 0-100 см шарів ґрунту були достатніми та оптимальними і становили 21-49 мм та 121-170 мм і більше продуктивної вологи відповідно. На окремих площах східних, Дніпропетровської та Чернігівської областей у метровому шарі ґрунту містилося 80-115 мм продуктивної вологи. Запаси продуктивної вологи під цукровим буряком, як в орному, так і у метровому шарах ґрунту були оптимальними (21-44 мм та 123-178 мм продуктивної вологи відповідно).

«Такі агрометеорологічні умови для вегетації озимих та ярих культур були задовільними та сприяли фазовій зміні рослин», — зазначили фахівці НААН.

Читати за темою: Південь готується до ранніх жнив 

Kurkul.com сьогодні виповнюється 9 років! Проте нам не до святкувань, адже третій рік триває повномасштабне вторгнення, українські землі захоплюються, села і міста нищаться, багато хто пішов на фронт, та найстрашніше — гинуть наші близькі.

Тому сьогодні разом зі спільнотою «Останній капіталіст» ми розпочинаємо збір на засоби радіоелектронної боротьби для одного з підрозділів 125 бригади, який наразі виконує бойові задачі на харківському напрямку. Ціль — 200 тис. грн.

Тож, відсвяткуймо нашу річницю допомогою воїнам за реквізитами:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама