Реклама

Експортні ціни на всі види зернових зросли — ФАО

11 червня 2024 3139 0
Експортні ціни на всі види зернових зросли — ФАО
Kurkul.com

Світові ціни на продовольчі товари зростають третій місяць поспіль, оскільки підвищення цін на зернові та молочні продукти переважило зниження котирувань на цукор і рослинні олії.

Про це йдеться у звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у травні склало 118,7 пункту, що на 6,3% вище за квітневий рівень, але все ще на 8,2% нижче відповідного значення, зафіксованого у травні 2023 року.

Порівняно з минулим місяцем було зафіксовано зростання світових експортних цін на всі основні види зернових, при цьому найзначніше зросла вартість пшениці. Різке зростання, зафіксоване у травні, відбулося переважно внаслідок несприятливих умов для розвитку сільгоспкультур, через які прогнозується зниження врожайності в деяких ключових районах виробництва в низці найбільших країн-експортерів, у тому числі Європі, Північній Америці та у Чорноморському регіоні.

Крім того, підвищенню цін додатково сприяли збитки, завдані портовій інфраструктурі Чорноморського регіону.

У травні експортні ціни на кукурудзу також зросли, що було спричинено побоюваннями щодо скорочення виробництва в Аргентині (через поширення спіроплазм), Бразилії (несприятливі погодні умови), а також скороченням обсягів реалізації продукції в Україні на тлі сезонного скорочення пропозиції та високого світового попиту.

Читати за темою: Озвучено ціни на новий врожай пшениці 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама