29 червня 2024, 09:00, Україна

Через проблеми з електроенергією фермер з Волині може втратити бізнес

Через атаки росії Україна ризикує лишитися без курчат, гусенят і каченят. Батьківські стада доведеться вирізати, а інкубатори закрити. Про це розповів волинський фермер Руслан Хомич.

У ФГ «Лебедія» одне з найбільших на Волині стадо батьківських гусей данської породи Легарт. Тримають усіх цих пташок не на м'ясо, а заради потомства. Від лютого й до кінця червня тут збирають яйця та продають підприємцям, які мають інкубатори.

Ще нещодавно Руслан Хомич продавав 7-8 тис. яєць на тиждень. Одне таке яйце коштує 30-40 гривень. Але з травня торгівлі немає. Лише за місяць фермер втратив пів мільйона.

«Коли почали відключати світло, інкубатори повністю зупинили свою діяльність. На генераторах вони економічно не можуть витягувати це. Електричні підстанції на інкубаторах дуже потужні. Там 30 і більше кіловат. Товариш мені подзвонив й каже: «За дві години я спалив 150 літрів дизельного пального, ми не витягнемо». І тому почали зупиняти підстанції… Сказали: «Ми просто не будемо робити закладок у зв'язку з тим, що за дві години відключень ембріон вмирає в гусячих яйцях», — пояснив Руслан Хомич.

За словами фермера, якщо ситуація з електроенергією в Україні не покращиться, йому доведеться просто вирізати частину стада. Це 10 років праці та мільйони гривень вкладених коштів.

«Сумно. Наступного року, мабуть, буде менше гусячих ферм. Ми будемо думати, що робити з птахами. Шкода, бо це 10 років», — підсумував Руслан Хомич.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.