Реклама
Вологість і тепловий стрес у бройлерів — як уникнути цих проблем

Вологість і тепловий стрес у бройлерів — як уникнути цих проблем

14 травня 2024 640 0

Фермери, що вирощують курей, іноді помічають, що температура в пташнику відповідна, світловий режим в нормі, але продуктивність птиці все одно нижча розрахункової. І нерідко вони забувають про одного прихованого ворога — надмірна волога. Сьогодні поговоримо про те, як рівень вологи впливає на здоров’я та продуктивність бройлерів, та як тримати цей показник в нормі.

Вплив надмірної вологості у пташнику

Якщо ігнорувати показники вологості та не втручатись у ситуацію, то вони можуть вплинути на:

  • Підвищення рівня аміаку. Якщо не контролювати вологість повітря або відносну вологість, послід може недостатньо висихати, тому підстилка в пташнику стане вологою і буде залежуватися. Це підвищить концентрацію аміаку, що, своєю чергою, негативно впливає на здоров’я і показники поголів’я птиці. Крім того, за тривалий період часу високий рівень аміаку може вплинути й на здоров’я людей.
  • Поширення грибків та плісняви. Високий рівень вологи створює умови для розмноження шкідливих бактерій, грибків та плісняви. Ці мікроорганізми виділяють у повітря спори та токсини, що викликають респіраторні проблеми: подразнення дихальних шляхів, утруднене дихання та навіть порушення функції легень. Це призводить до того, що птиця втрачає вагу та в цілому погіршуються показники поголів’я.

Утримання бройлерів: суха підстилка - здорова птиця

  • Тепловий стрес. Високий рівень відносної вологості зменшує ефективність випарного охолодження у пташнику. Таким чином птахам стає складніше регулювати температуру власного тіла. Це підвищує ризик теплового стресу – проблеми, яка часто зустрічається при вирощуванні курей. Вражена тепловим стресом птиця починає споживати менше корму, втрачати вагу, а у важких випадках трапляється падіж.
  • Проблеми зі здоров’ям птиці. Сира підстилка та надмірна волога можуть спричинити дерматит на плеснах та пухирі на грудях птиці. У бройлерів, які постійно контактують із мокрими поверхнями, можуть з’явитися болючі ураження на плеснах і грудях, які часто інфікуються. Це не просто створює для птиці дискомфорт, але й впливає на її рухливість. Птиця стає вразливішою до інфекцій.
  • Гірший апетит. Замість зростання, організм птиці, яка страждає від надмірної вологи, змушений перенаправляти енергію, щоб подолати стрес. Як результат – нижча конверсія корму. Відповідно, щоб отримати той самий приріст ваги, птиці треба витрачати більше корму. А це безпосередньо впливає на витрати виробництва.

«Варто розуміти, що проблеми з вологістю не проявляються відразу. Тільки протягом кількох днів або навіть тижнів фермери зможуть побачити наслідки. Часто вони не розуміють, що стало причиною, оскільки за цей час нічого в утриманні не змінювали. Тому умови у пташнику потрібно відстежувати на постійній основі, навіть якщо начебто все в порядку», — зазначають експерти.

Пташник - бройлери поруч із годівницями

3 поради для розв'язання проблеми вологи

1. Налаштуйте вентиляцію

Щоб утримати рівень вологи під контролем, важливо правильно провітрювати приміщення. Вологість від 40% до 60% — є ідеальною, щоб підстилка і послід залишались сухими. Однак, це не означає, що вентилятори повинні працювати в режимі 24/7. Фермерам варто зробити точні розрахунки щодо вентиляції, де будуть враховані відповідні розміри пташника, вік птиці, щільність посадки та зовнішні кліматичні умови. Після цього важливими є моніторинг, оптимізація налаштувань, а також забезпечення належної роботи повітрозабірників і вентиляторів.

Якщо ми говоримо про регіони зі спекотним і сухим літом, то пташник варто обладнати системою випарного охолодження. Вона працює таким чином, що вода наноситься на поверхню поліпропіленових панелей (PP панелей) і коли повітря проходить через ці панелі, то ефект випаровування забезпечує видалення теплової енергії з повітря та, власне, охолодження самого повітря. Таким чином відносна вологість у пташнику підвищується. 

Пташник із вентиляторами

2. Контролюйте протікання систем напування

Важливий момент у роботі птахоферми — це справність системи водопостачання. Протікання водопровідних труб або несправність систем напування птиці може збільшити рівень надлишкової вологи. Тому бажано регулярно перевіряти та обслуговувати системи водопостачання. Протікання та навіть мінімальні пориви можуть спричинити появу мокрих поверхонь у пташнику, злежування посліду та підвищення концентрації аміаку. 

Лінії напування теж мають працювати належним чином, і бути водночас гнучкими та ефективними, щоб задовольняти потреби курчат будь-якого віку.

3. Забезпечте герметичність пташника

Герметичність пташника є запорукою належної роботи системи вентиляції. Повітря не має проникати в будівлю через щілини або незакриті ділянки в стінах чи стелі, оскільки це порушує правильну циркуляцію повітря та зрештою призводить до підвищення вологості. 

Якщо пташник негерметичний, витяжні вентилятори мусять працювати інтенсивніше. Це своєю чергою збільшує споживання електроенергії, а отже, і загальні витрати. 

Пташник із технологією панелей охолодження

«Контроль рівня вологи досягається створенням та підтримкою оптимального балансу між вентиляцією, водопостачанням та конструкцією пташника – який є важливою складовою для вирощування здорового і високопродуктивного поголів’я», — наголошують експерти.  

Належна герметичність є запорукою того, що система вентиляції працює належним чином, щоб забрати із повітря надлишкову вологу.

Огляд технологій  для пташників від провідних виробників

Щоб розв'язати проблеми з вологістю фермерам варто спиратися на новітні технологічні рішення, які виключать проблеми перезволоження пташників. Ринок в цьому плані досить таки широкий на пропозиції та містить як виробників окремого обладнання, так і компанії, які пропонують цілі кліматичні системи з комп’ютеризованою системою контролю. 

Наприклад Big Dutchman, є світовим лідером у виробництві системного обладнання з утримання та годівлі для сучасного птахівництва і пропонує різноманітне обладнання для забезпечення постійного регулювання клімату. Асортимент включає потужні та енергоефективні витяжні вентилятори AirMaster;  настінні клапани, які забезпечують рівномірну подачу та циркуляцію свіжого повітря по всьому пташнику, системи охолодження RainMaker  із панелями. При цьому, вся система вентиляції може бути автоматизована за допомогою новітніх датчиків та технологій, таких як кліматичний комп’ютер ViperTouch.

Пташник

«Big Dutchman пропонує й широкий асортимент систем напування, які забезпечать бройлерів достатньою кількістю чистої води, і при цьому витримують тиск. Блоки з’єднання систем, а також ніпельні напувальниці, є міцними та довговічними та мають захист від протікання і розплескування. Додаткова електронна система «тривоги» може контролювати рівень і температуру води в напувальницях, а також інформувати фермерів про будь-які проблеми в режимі реального часу», — зазначили представники компанії.  


Тож, надлишкова волога у пташнику може зашкодити вирощуванню бройлерів. Такі проблеми, як: хвороби, погані показники здоров’я птиці, тепловий стрес, а також погана конверсія корму – звичайні результати неналежного управління вологою. До того ж високий рівень вологості може спричинити нераціональне споживання корму, зниження ваги та навіть падіж.

Не варто забувати й за підстилку. По ній птиця ходить, на ній відпочиває і там накопичується послід. Якщо послід вологий, то це може спричиняти швидке розповсюдження хвороб, а також створити умови для появи дерматиту плесен та пухирів на грудях птиці.

В боротьбі з надмірною вологістю компаніям варто насамперед звертати увагу на кліматичне обладнання на фермі. Якщо воно вийшло з ладу або ж неефективне, варто подумати про його заміну. 

© Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама