27 червня 2024, 14:30, Олійні

За останні 2-3 роки якість сої погіршилась — переробник сої

За останні 2-3 роки якість сої погіршується. На переробку надходить багато зіпсованих бобів. 

Про це розповів директор «Фалькон Агро Груп» Павло Жовтоніжко в інтерв'ю Latifundist.com.

«Що це означає? Що сою або невчасно зібрали з полів і потім намагаються хоч якось врятувати, щось з нею зробити, або в сою підмішують інші культури на етапі вирощування. А найголовніша проблема, з якою ми зараз зіштовхуємося, — на складах у товаровиробників зберігається багато сої, яка всередині вже потемніла. Ми, переробники, таку сою називаємо зіпсованою», — пояснив аграрій. 

За його словами, боби темніють через неправильне зберігання.

«Агровиробники або невчасно її посушили, або понадіялися, що ось ще трішки вона полежить і можна буде її продати. Зараз такої сої просто вал на ринку. Ми підходимо до переробки такої сої досить обережно. Бо начебто і білок у ній є, а якість цього білка дуже погана. А це надалі впливає на якість готового продукту», — розповів переробник.

Він зазначив, що до великої війни ринок масово розвивався. Аграрії підбирали нові технології, вчились правильно зберігати зерно, розраховували час зберігання під перевалку в портах.

«Воєнні дії сильно вплинули на економіку України, в тому числі і на агросектор. Кожен сьогодні де тільки може намагається економити. Звідси і якість продукції. А це, як на мене, найважливіший фактор. Та й не всі в агробізнесі сьогодні можуть управляти грамотно своїми ресурсами. Багато людей старого загартування, які думають: «А раптом проскочимо», — додав Павло Жовтоніжко.

Проте він наголосив, що у будь-якій олійній культурі завжди є баланс між білком і олією: якщо олії багато, то білка мало. І навпаки. Це залежить від гібрида та погодних умов в період дозрівання.

Щодо переробки сої, то Павло Жовтоніжко зазначив, що наразі потужності переробки значно перевищують потреби внутрішнього ринку. Сьогодні український ринок перенасичений продуктами переробки сої.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.