Реклама

Соняшнику наступного сезону буде недостатньо — директор переробного заводу

13 червня 2024 7056 0
Соняшнику наступного сезону буде недостатньо — директор переробного заводу
Kurkul.com

Олійноекстракційний завод «Агротрейд 2000» збудували та запустили у 2021 році. Початкові потужності — 200 т на добу по соняшнику, з часом довели до 260 т. По сої продуктивність — 100 т, по ріпаку — до 200 т. На кожній культурі окрема технологія, тому і продуктивність різна.

Про це розповів директор заводу «Агротрейд 2000» Андрій Поляков у спецпроєкті «Переробка сої: маржа, ринки збуту і якість сировини. По слідам агротуру, під час якого Latifundist відвідав щонайменше 10 переробних заводів», який вийшов в рамках агротуру «Переробка: соя і ріпак» за партнерства компаній Bühler Ukraine і «Балк Транс».

Директор заводу зазначив, що попри фокус на соняшнику, робота на три культури — гарна підстраховка.

«Робота на трьох культурах виправдовує себе. Всі бачать, що відбувається з соняшником — він пішов вгору. Наступного року сезон у всіх заводів буде складним, бо не буде очікуваних посівів соняшнику. Більше сої посіяли. Тобто ми і колеги по ринку бачимо, що соняшнику наступного року буде недостатньо. Перекриватимемось іншими культурами», — пояснив Андрій Поляков.

До кінця маркетингового сезону компанія працює на соняшнику, бо має достатні запаси. В липні перероблять до 1 тис. т сої. А далі — ріпак. Географія закупки в середньому 100-150 км.

Окремої економіки на сої тут не бачать, бо використовують її переважно під власне тваринництво групи компаній. Але щодо цієї культури планується модернізація, хочуть збільшити потужність. На найближчі роки планують збільшити потужності й щодо соняшнику — спочатку до 350 т на добу, а потім до 500 т.

Нагадаємо, посівна ярих культур під врожай 2024 в Україні завершилась. Зокрема, олійних посіяли 7,2 млн га: соняшника — 5,18 млн га, сої — 2,032 млн га.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама