1 липня 2024, 15:00, Україна

У посівах соняшника та кукурудзи відмічається шкідливість гусениць лучного метелика

На неугіддях з квітучою рослинністю, узбіччях доріг, в крайових смугах просапних, овочевих та багаторічних травах триває живлення гусениць лучного метелика першого покоління. Ними пошкоджено 1-4% рослин (соняшник, кукурудза) у слабкому ступені.

Про це йдеться у фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби, пише Kurkul.com.

Як зазначається, триває заляльковування шкідника в ґрунті. У Херсонській області відмічається початок льоту метеликів фітофага ІІ покоління. Сила льоту метеликів становить від 1 до 2 екземплярів на 10 кроків.

Водночас погодні умови поки не сприяють масовому розвитку і поширенню лучного метелика другого покоління.

До слова, в Україні розвивається два покоління лучного метелика і одне факультативне, на Півдні за оптимальних умов буває три покоління.

Гусениці після виплодження живляться з нижнього боку молодих листочків, вигризаючи тканини і не пошкоджуючи верхньої шкірочки, а потім грубо обгризають листки, обплітаючи їх павутинням; наприкінці живлення вони можуть пошкоджувати черешки, соковиті пагони і плоди.

Закінчивши живлення, гусениці заглиблюються у поверхневий шар ґрунту, де сплітають вертикальний кокон і в ньому заляльковуються. Метелики другого покоління літають наприкінці червня — в липні. За сприятливих погодних умов вони відкладають яйця, у липні — серпні розвиваються гусениці, які зимують.

Читати за темою: У регіонах на посівах соняшника та кукурудзи поширюються кліщі

Заходи захисту:

  • знищення бур’янів;
  • дискування;
  • застосування дозволених для використання інсектицидів на основі імідакроприду.

Проти першого покоління хімічну обробку (обприскування) проводять при виявленні гусениць другого віку в кількості понад 5 екз/м2 на буряках і 10 екз/м2 на соняшнику, кукурудзі та інших культурах.

Проти другого покоління посіви обприскують при щільності гусениць 10 екз/м2 на буряках і 20 екз/м2 на інших культурах.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.