Реклама

Євросоюз відновив тарифні квоти на імпорт яєць та цукру з України

2 липня 2024 31 0
Євросоюз відновив тарифні квоти на імпорт яєць та цукру з України
Kurkul.com

Через перевищення обсягів імпорту Європейський Союз з 2 липня відновив мита на український цукор та яйця. Про це повідомив Генеральний директорат сільського господарства та сільського розвитку Єврокомісії.

Новий механізм запобіжників передбачає, що так зване «екстрене гальмування» для 7 сільгосптоварів автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягнули середньорічного обсягу імпорту, зафіксованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року. 

Для яєць та цукру середній показник складає 23 188,96 т та 262 652,68 т відповідно. 

«Імпорт яєць та цукру з України з початку 2024 року вже перевищує обсяги, встановлені тарифною квотою. Додатковий імпорт продовжуватиметься за митами режиму найбільшого сприяння», — йдеться у повідомленні.

Раніше в.о. міністра АПК Тарас Висоцький повідомив, що Україна майже вичерпала квоту на експорт до Європейського Союзу цукру і вівса, а також яйця.


Нагадаємо, у травні Європейський Союз остаточно схвалив «торговельний безвіз» для України. Оновлені правила набули чинності 6 червня і діятимуть до 5 червня 2025 року.

Згідно з новими правилами Єврокомісія може швидко відреагувати та застосувати заходи, які вважає необхідними, у разі серйозних проблем на ринку ЄС чи однієї або кількох країн-членів через український аграрний імпорт.

Запобіжники передбачено для м’яса птиці, яєць, вівса, крупи, кукурудзи і меду. Якщо імпорт перевищить середні обсяги імпорту у другій половині 2021 та у 2022-2023 роках, то тарифи може бути відновлено.

Читати за темою: Україна перевищила квоту на експорт вівса: ЄС застосував екстренне гальмування

Виконано за допомогою Disqus

Реклама