Реклама

Через спеку врожай пізніх культур може бути гіршим, ніж у 2020 році — фермер

16 липня 2024 8861 0
Андрій Горобець, керівник СФГ «Астра»
Kurkul.comАндрій Горобець, керівник СФГ «Астра»

В Україні продовжує зберігатись надзвичайно спекотна погода. Поверхня ґрунту в окремих регіонах нагрівалась до 64-71°C. Така погода погіршила загальний стан вегетуючих культур.

На Полтавщині все сохне, втрачає тургор (на культурах листя вʼяне, вушка опускаються) і йде до непоправних змін. 

Про це розповів фермер з Полтавщини Андрій Горобець у спецпроєкті «Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої» на Latifundist.com.

«Останні дощі були місяць тому. Пройшли гарні, продуктивні, близько 60 мм, тихенько йшли протягом трьох днів. Але перед тим місяць теж не було. І зараз місяць нема і не передають. Найгірша ситуація по сої, починає скручуватися. Вона закінчила цвітіння, мала вже формувати боби, натомість абортує», — зазначив керівник СФГ «Астра».

Аналогічно кукурудза. Деяка відцвіла, деяка ще цвіте. Не може нормально ні запилитися, ні налити зерно, яке вже запилила. 

«Ми вже побачимо недобір врожаю. Якщо підуть дощі, то хоч щось зберемо, а якщо ні, то можемо не побачити врожаю в принципі. Так що може бути гірше 2020 року, коли ми збирали по 3 тонни кукурудзи. Бо навіть у 2020 році такого не було. Рахуйте, що з початку липня температура 37-38°C і це кожен день. Коли таке було, щоб о 8 ранку стояло 30°C?», — додав фермер.

До слова, посуха у 2020 році призвела до значних втрат врожаю. Зокрема, аграрії Бесарабії втратили 80-100% озимих, збитки оцінили у 118 млрд грн. Також на Одещині збанкрутувало 30% дрібних фермерів.

Загалом збитки від посухи для агросектору України перевищили 6,5 млрд грн. Найбільше постраждали аграрії Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Вінницької областей.

Плачевною була ситуація із соняшником, соєю та кукурудзою.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама