22 липня 2024, 15:00, Україна

Через спеку на Дніпровщині кукурудза у критичному стані

У другій декаді червня продовжувала утримуватися дуже спекотна погода. На території країни локально пройшли зливові дощі, місцями з грозами, а місцями — з градом та шквалами. На деяких територіях південних, східних та північних областей опадів взагалі не спостерігалося.

Про це йдеться у «Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні» від фахівців НААН.

За спостереженнями науковців, жарка та спекотна погода погіршувала умови для формування врожаю пізніх сільськогосподарських культур. Надзвичайно високий рівень середніх добових температур та стрімке накопичення ефективного тепла, кількість якого вже значно перевищила середні багаторічні показники, були несприятливими для формування повноцінного врожаю пізніх культур та обумовлювали скорочення тривалості міжфазних періодів.

Через посушливі умови у соняшнику на Одещині відмічалось передчасне пожовтіння та всихання листків не лише нижнього, а й середнього та верхнього ярусів. З кожним спекотним днем все інтенсивніше втрачається волога і таких незадовільних площ спостерігається все більше.

Тим часом на Дніпровщині у рослин кукурудзи пізніх строків сівби через аномально високі температури та відсутність опадів на качанах можлива череззерниця. Через аномально спекотну погоду з відсутністю опадів кукурудза вдень втрачає тургор, листки скручуються, вночі тургор відновлюється. Враховуючи гідротермічні умови і фактичний розвиток станом на 17 липня у більшості районів області стан посівів кукурудзи можна охарактеризувати, як критичний.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.