Реклама
Критичні градуси — спека руйнує надії на врожай

Критичні градуси — спека руйнує надії на врожай

17 липня 2024 1935 0

Спека сильніша, ніж в Африці: в тіні — +36℃, на сонці — +45℃, а на Півдні фермери фіксують температуру на поверхні ґрунту до +60℃. Як за такої температури почувають себе посіви? З озимими зерновими, які зараз активно збирають, проблем не виникає, а от питання по майбутньому врожаю кукурудзи, соняшника та сої виникають. 


Кукурудза: через посуху врожайність може знизитись до 2-3 т/га

В Інституті сільського господарства Степу НААН розповідають, що спека в першій декаді липня на Кіровоградщині, сягала рекордних +37°С у повітрі, +66°С — на поверхні ґрунту і +30℃ — на глибині 10 см. На кінець першої декади липня сума активних температур становила 1794-1917°, що на 440-505° вище норми. Зволоження метрового шару ґрунту у посівах кукурудзи, через відсутність ефективних опадів, було переважно задовільним — 85-100 мм. Але за таких умов різні за скоростиглістю гібриди кукурудзи у першій декаді липня розпочали цвітіння волоті та качана, що майже на 2-3 тижні раніше середніх багаторічних строків.

Міжряддя кукурудзи

Про ситуацію на полях розповідає фермер Василь з Одещини. Він сіяв кукурудзу з ФАО 250. На початку сезону потенціал був чудовий, але зараз вона просто горить. В ґрунті помітні щілини шириною в долоню. Кукурудза пустила подекуди 1-2 початки, а ще по одному відкидає. Якби не посуха, то кукурудза мала б мінімум 3 качани. А так фермер сподівається, що хоча б один качан налився. На його думку, якщо протягом тижня буде дощ, то ситуація ще може вирівнятись.

«В день було +46℃ в тіні. І така температура від початку місяця. Спека тримається від початку року. Кукурудза ДБ Хотин, висіяна 9 травня. Посів 75 тис./га. Бур'яни відсутні. Листя не скручене, рослини поки тримаються. Видно, що проявляється діабротика. Кукурудза цвіте, закладає початки. Але не відомо що з них буде. На ґрунті бачимо тріщини й опадів не передбачається», — повідомляє фермер Юрій Горак з Тульчинського р-ну на Вінниччині. 

Читайте також: Через спеку врожай пізніх культур може бути гіршим, ніж у 2020 році — фермер

У південно-східному регіоні України вже 2 тижні тримається температура повітря понад +30°С. Зокрема, 15 липня  температура була на рівні +39°С. І при цьому практично упродовж місяця були відсутні опади.

«Я не бачу майбутнього в цьогорічного врожаю ні кукурудзи, ні сої. По сої буде добре, якщо регіон вийде на показник 0,5 т/га. Аналогічно мінімальні врожаї очікують і по кукурудзі. Якщо минулоріч в середньому зернова показувала 7-8 т/га, то цьогорічні прогнози не перевищують 2-3 т/га», — зазначає Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, пише Superagronom.com.

Він додає, що в ці найспекотніші дні кукурудза якраз викинула волоть, цвіте, закладає качани, але запилення не відбувається — пилок просто стерилізується від спеки. І навіть там, де в господарствах планували отримати 10-12 т/га, закладали відповідні технології, навряд чи отримають понад 2-3 т/га.

Ґрунтові тріщини на полі

Про важкий рік для кукурудзи говорить керівник СТОВ «АФ «Маяк» Олексій Васильченко з Черкащини. Спершу на культуру негативно вплинули приморозки, а зараз посуха. Ранні посіви ще тримаються. Також він зауважує, що важливий вплив на стан кукурудзи справила гербіцидна обробка. Ті частини поля, де не подіяв ґрунтовий та страховий гербіциди, виглядають набагато гірше, оскільки бурʼян заглушив кукурудзу і додатково спека не дає їй розвиватись.

Наступний тиждень для соняшнику буде вирішальним

У компанії PROMETEY занепокоєні, як посуха вплине на врожай соняшника.

«Ситуація на полях соняшнику дуже тяжка. Спека, що накрила всю країну, негативно вплине на врожай цієї культури. Вже при +30-32°C соняшник не росте. Тільки кілька годин зранку та кілька годин увечері рятують рослину. Вдень соняшник при таких високих температурах просто горить. Ще й дощів немає. Ми робимо усе можливе, щоб врятувати майбутній врожай, але погодні умови стоять на заваді», — розповів головний агроном компанії Ілля Троїцький.

 Соняшник під час посухи

В  LNZ Group також стурбовані станом соняшнику. Сергій Корнюшенко розповідає, що саме зараз підійшли терміни другої фунгіцидної обробки, але проводити її немає сенсу — за такого температурного режиму це лише даремно витрачені кошти.

«Для рослини під час спеки важливо, в якій фазі вона знаходиться. Якщо кукурудза чи соняшник цвіте або наливається, то висока температура більше впливатиме на зменшення врожайності. Другий момент — це як довго триватиме посуха. Якщо, як зараз +36 С протримається 3-5 днів, то це ще терпимо, а от якщо тиждень і більше, то рослина просто почне висихати. Ранні посіви сьогоднішню спеку, хоч якось витримують. А от пізні посіви, якщо не випаде дощ, просто згорять», — зазначає Вʼячеслав Кабаненко.

Сої допоможе тільки надія, молитва та опади

Не менше стурбовані фермери станом сої. Культура починає жовтіти та засихати, а боби не можуть налитись. 

«Подібна ситуація по всій Україні. Особливо хто сіяв із запізненням, в середині травня наприклад. Ранні посіви з ранніми гібридами встигли укорінитися, а все інше під питанням. Якщо вологи в ґрунті немає і почали відсихати нижні листки на сої, то нічого не вдієш. Просто треба надіятися на дощі найближчим часом», — зауважує Олексій Васильченко.

На Полтавщині дощів не було протягом місяця, тому навіть ультраранні сорти починають жовтіти. Якщо дощів не буде, то сою прийдеться молотити вже через 3-4 тижні. 

«Хвилююсь, щоб не було ситуації, як у 2020 р., коли через спеку ми отримали врожайність 1,4 т/га», — зазначаєаграрій Юрій.

Попри те, що здавалося б в таку спеку жодна жива істота на полі не виживе, фермери фіксують поширення шкідників на полях. Так перше, на що потрібно звернути увагу — це кліщі.

Читайте також: Складна весна і розвиток хвороб: як врятувати урожай – 2024

«При такій температурі, як зараз, кліщ розвивається дуже активно. Якщо при +15℃ він вилуплюється з яйця на 15 день, то при +30℃ і вище — на 2-3 день. Втрати по врожаю від шкодочинності можуть сягати до 30%, а якщо чисельність кліща дуже велика, то він може знищити весь врожай», — застерігає керівник ТОВ «ПОЛТАВА АГРО» Микола Шамрицький.

Керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit Олександр Мигловець підтверджує, що посіви сої наразі заселяють кліщі. На соняшнику в окремих регіонах присутні ознаки пошкодження личинками шипоноски, на кукурудзі — личинки стеблового кукурудзяного метелика, зокрема у західних та центральних областях, і діабротика (імаго). Кліщі у посівах сої вже перетнули ЕПШ, і спека цьому сприяє. Поки що йдеться про крайові смуги, але, якщо популяцію шкідника вчасно не проконтролювати, будуть суттєві втрати.

Павутинний кліщ. Фото: agroscience.com.ua

За своєчасного моніторингу кліщів в основному масиві можна обійтися крайовими обприскуваннями, але ефективно захистити посіви неможливо, адже фактично 99% існуючих інсектицидів не можна вносити за таких високих температур. Синтетичні піретроїди можна застосовувати лише в межах температур 22-25 °С, неонікотиноїди — до 25 °С.

Читайте також: Сумісні посіви ріпаку, або нащо сіяти 10 культур на одному полі

«Навіть якщо ми говоримо про внесення ЗЗР у нічний час, то температура знижується не нижче 25°С. І це стримує від проведення обприскувань. Якщо хтось їх і проводить, то це опосередковано і, знову ж таки, залежить від погодних умов, які аграрії вичікують», — зазначає Олександр Мигловець, пише Superagronom.com

Температура на поверхні ґрунту

Якщо говорити про захист від кліщів, то наявні на ринку акарициди представлені переважно препаратами контактної дії. Це значить, що необхідно стежити за якістю нанесення робочого розчину. Тому фахівець рекомендує при обробці додавати обов’язково до робочого розчину органосиліконовий ад’ювант (Інгрес), а також обирати діючі речовини, що мають трансламінарну дію, тобто здатні переміщуватися з верхніх частин рослин на нижні, оскільки кліщі найбільше локалізуються на нижньому боці листка. 

«Підійде абамектин або двокомпонентний продукт Ескаліп (Абамектин, Спіродиклофен), який має діючу речовину із трансламінарною дією, що контролює всі стадії розвитку кліща – від яйця до дорослої особини», — пояснив Олександр Мигловець.

Що далі буде зі спекою?

Звичайно, ситуація на полях варіюється від регіону до регіону, адже все ж проходять локальні дощі. Щодо спеки, то синоптики кажуть що пік температур вже пройшов та з 18-го липня починаючи з заходу країни почнеться зниження температур. Але зниження температур на кілька градусів не обіцяє опадів.

За прогнозами Гідрометцентру, суттєвих опадів до 20 липня не передбачається. Можливо, будуть короткочасні дощі у Львівській, Волинській, Сумській областях і на півночі Черкащини. Проте і вони не покращать ситуацію

«Вологи немає, рослини поки що тримаються, але ще 2-3 дні таких температур, і запаси вологи знизяться до мінімуму. Крім того, спека призводить до розвитку шкідників, їх буде більше», — зазначила Тетяна Адаменко, керівниця відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру.

 

Виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у суботу зауважив, що розмір негативного ефекту від цієї спеки залежатиме від того, яка буде погода в наступні тижні, бо якраз зараз пік цвітіння, запилення відповідних культур та їхнього зростання.

«Але вже станом на сьогодні ця спека справді не дозволить зібрати рекордні показники з кукурудзи та соняшника», — констатував очільник Мінагрополітики.

Тому наступні 2 тижні стануть вирішальними для врожаїв 2024.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus
Реклама