Реклама

Наступні 2 тижні стануть вирішальними для врожаїв пізніх культур

18 липня 2024 4719 0
Наступні 2 тижні стануть вирішальними для врожаїв пізніх культур
Kurkul.com

Розмір негативного ефекту спеки, яка наразі панує в Україні, залежатиме від того, яка буде погода в наступні тижні, оскільки наразі пік цвітіння, запилення пізніх культур та їхнього росту.

Про це йдеться у спецпроєкті «Критичні градуси — спека руйнує надії на врожай» на Kurkul.com.

«Але вже станом на сьогодні ця спека справді не дозволить зібрати рекордні показники з кукурудзи та соняшника», — зазначив очільник Мінагрополітики Тарас Висоцький.

Тому, за його словами, наступні 2 тижні стануть вирішальними для врожаїв 2024.

У компанії PROMETEY теж занепокоєні негативним впливом посухи на врожай соняшника.

«Ситуація на полях соняшнику дуже тяжка. Спека, що накрила всю країну, негативно вплине на врожай цієї культури. Вже при +30-32°C соняшник не росте. Тільки кілька годин зранку та кілька годин увечері рятують рослину. Вдень соняшник при таких високих температурах просто горить. Ще й дощів немає. Ми робимо усе можливе, щоб врятувати майбутній врожай, але погодні умови стоять на заваді», — розповів головний агроном компанії Ілля Троїцький.

В  LNZ Group також стурбовані станом соняшнику. Менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону компанії Сергій Корнюшенко розповів, що саме зараз підійшли терміни другої фунгіцидної обробки, але проводити її немає сенсу — за такого температурного режиму це лише даремно витрачені кошти.

«Для рослини під час спеки важливо, в якій фазі вона знаходиться. Якщо кукурудза чи соняшник цвіте або наливається, то висока температура більше впливатиме на зменшення врожайності. Другий момент — це як довго триватиме посуха. Якщо, як зараз +36°C протримається 3-5 днів, то це ще терпимо, а от якщо тиждень і більше, то рослина просто почне висихати. Ранні посіви сьогоднішню спеку, хоч якось витримують. А от пізні посіви, якщо не випаде дощ, просто згорять», — зазначив фермер Вʼячеслав Кабаненко.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама