Реклама

Нардеп ініціює прискорення передачі об'єктів меліорації до ОВК

26 липня 2024 69 0
Народний депутат України Степан Чернявський
Kurkul.comНародний депутат України Степан Чернявський

У лютому 2022 р. почав діяти Закон 2079-IX Про Організації водокористувачів (ОВК), який запускає процес передачі основних водних магістралей та інженерної інфраструктури від Держводагентства до Держрибгоспу, а звідти — до ОВК.

Проте на практиці цей закон не діє. Про це повідомив народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, пише AgroPolit.com.

«Саме організації водокористувачів на практиці запроваджують ефективне використання та обслуговування цих мереж. ОВК складаються із підприємств, які розташовані біля водойм. Ці підприємства самостійно планують розподіл води, витрати на реконструкції чи обслуговування інженерних систем і встановлюють ціну на воду. Завдяки цьому закону вдалося мінімізувати вплив держави на процес подачі води і ціноутворення на воду. До моменту утворення ОВК саме Держводагентство «відкривало чи закривало кран» і на власний розсуд витрачало кошти на обслуговування меліоративної інфраструктури. На це споживачі впливати не могли, тому виникали часто корупційні зловживання з їх боку», — пояснив він.

Однак, за словами Степана Чернявського, уже рік цю схему за допомогою згаданого закону прибрали, але Держводагентство «впирається» із передачею інфраструктури до Держрибагентства.

«Вони придумують різні відмовки, але це по суті саботаж закону», — додав нардеп.

Читайте також: 80% систем зрошення в Україні застарілі та потребують оновлення

Про цю проблему також заявили аграрії. У відповідь заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський підняв цю проблему перед керівництвом відомства.

«На форумі я поставив їх керівництву запитання, чому відбувається затримка цих мереж до Держрибагентства і далі по ланцюжку до ОВК? Відповіді не було, тільки розмови — «ми працюємо», «є робочі групи»... Саме тому я ініціював звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля прискорити цей процес передачі, бо зволікання із передачею меліоративної інфраструктури до безпосередніх користувачів в особі ОВК шкодить розвитку агросектору. Мене підтримав губернатор Черкащини Ігор Табурець, який взагалі запропонував провести цю передачу за місяць.

Як додав Степан Чернявський, депутати аграрного комітету також висловилися за те, щоб на наступному засіданні комітету зробити це звернення колективним і направити його Денису Шмигалю.

«Ми маємо розв'язувати це питання якнайшвидше. Адже сьогодні вже створено 43 організації водокористувачів. Найбільше — на Черкащині (15 ОВК зареєстровано, з них 2 на осушувальній системі). Але попри це Черкащина залишається лідером із відмов Держводагентства по передачі меліоративного майна до ОВК. Без цього залучати інвестиції у розвиток меліорації не вдасться», — підсумував нардеп.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама