Реклама

В Україні процвітає ринок фальсифікату добрив

30 липня 2024 2785 0
В Україні процвітає ринок фальсифікату добрив

Кожен третій зразок добрив, який надходить до Ukravit Institute, не відповідає заявленим показникам. На жаль, в Україні процвітає ринок фальсифікату. 

Про це розповів керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков у блозі «Посівна озимих — 2024. Чому необхідно перевірити посівний матеріал та добрива в лабораторії, і як це убезпечить вас від фальсифікату?» на Latifundist.com.

«З огляду на проведені дослідження можемо зробити висновок, що найчастіше підробляють три групи добрив — КАС, РКД і NPK. Наприклад, купують на заводі КАС, а при транспортуванні його розбавляють. По азотних добривах спостерігаємо завищену норму біурету в карбаміді. Якщо таке добриво внести в ґрунт, то негативних наслідків не буде, а от якщо по листку, під час підживлень рослина отримає опіки», — зазначив експерт.

За його словами, як минулого, так і цього року трапляються зразки, які зовсім не містять діючих речовин. Це, як правило, дешеві добрива із сертифікатом, у якому зазначено, що вони містять азот, калій, фосфор.

«Перевіряємо, а там «пустишка», гранула з глини, що не містить жодних елементів живлення», — розповів Сергій Сальніков.

Підробляють і складні добрива: на мішку вказано пів таблиці Менделєєва, а по факту аграрій отримує просте фосфорно-калійне добриво, яке не містить мікроелементів.

«Сьогодні велика кількість аграріїв звертаються до нас на постійній основі. Тож їх постачальники знають, що будуть перевірені. Ось так можна працювати на випередження, щоб не отримати неякісну продукцію», — підсумував керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit.

Читайте також: Фахівці порадили, на які показники варто дослідити ґрунти в умовах спеки 2024

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама