2 вересня 2024, 08:30, Сільгосптехніка

Яку сівалку обрати для насіння різних розмірів — поради фермера з Волині

Фермер з Волині Віталій Рудченко обробляє близько 800 га. Він переконаний ноутільщик і відмовився від будь-якого обробітку ґрунту, навіть під цукровим буряком.

У своїй технології він використовує органічні добрива та сидерати. Його агротехнології приносять неймовірну врожайність — цукровий буряк до 80 т/га, а соя — до 5 т/га. Про це йдеться у спецпроєкті «Сівалка Tempo від Väderstad: особливості будови, переваги та досвід користування» на Kurkul.com.

Три роки тому Віталій Рудченко вирішив оновити сівалку. До того користувався агрегатом HARVEST Multicorn. Але потрібно було щось універсальніше, бо вирощував і кукурудзу, і цукровий буряк, тому зупинився на Väderstad Tempo.

«Ми купили Tempo V12. Підкупила універсальність цієї сівалки, адже можна висівати і цукрові буряки, і кукурудзу, сою чи соняшник. Ну тобто не треба якоїсь окремої сівалки для різних культур. Друга задача, яку ми ставили — це гарний, точний висів. Все що хотіли — те й отримали», — розповів аграрій.

Він зазначив, що ця сівалка не спеціалізована для посіву по нульовій технології обробітку (No-Till), але з поставленими цілями справляється.

Агрегатують Tempo V12 з трактором John Deere 6215R. Також додатково використовують передній бункер для мінеральних добрив або сидеральних культур.

У господарства «Бауер-плюс» невеликий зембанк, тому рахувати окупність сівалки не беруться.

«Єдине скажу, що точний висів виправдав себе. Наприклад, ми почали таким чином сіяти сою і це просто вибух мозку. Тому це є нашим ноу-хау і ми просуваємо цю ідею», — додав Віталій Рудченко.

Володимир Підвальний, бренд-менеджер Väderstad, зауважив, що в системі сівалки важливим елементом є підбір дисків.

«Диски можуть мати один чи 2 ряди отворів. Це реалізовано для того, щоб була можливість сіяти насіння різних розмірів. Тобто нею можна сіяти, як традиційну кукурудзу, соняшник, так і дрібнонасіннєвий ріпак, нішеву бавовну чи висівати цукрові буряки», — розповідає представник Väderstad.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.