Реклама

Через повінь польські фермери зазнають масштабних збитків

17 вересня 2024 362 0
Паводок у Польщі
Окружне управління в НисіПаводок у Польщі

Сильні зливи, що тривають у південно-західній Польщі, завдають значних збитків фермерам. Пише Kurkul.com з посиланням на польські ЗМІ.

«Сильні зливи, які від учора йдуть на півдні Польщі, знищують урожай фермерів. Дощ також затоплює ферми. Фермери із Опольського воєводства вже повідомляють про збитки. У місті Бяла поблизу Прудника річка Бялка затопила поля », — повідомляє Tygodnik Rolniczy.

Крістіан Кубік із Бяли, який розводить велику рогату худобу, розповів, що вода заливає, серед іншого, кукурудзяні поля, луки та люцерну. Він був змушений евакуювати обладнання до того, як воно було знищено.
 
Фермер додав, що після паводку буде важко зайти на поле, а врожай втратить свої якості. Також опади ускладнять посів зернових, що може вплинути на врожай наступного року.

За даними видання Farmer.pl, повний масштаб збитків ще належить оцінити. Із затоплених місць надходять сигнали, що на деяких фермах годувати тварин нічим. Фермерам довелося евакуювати худобу у безпечні місця.

«Нам обов’язково знадобляться корми для тварин, адже ми бачили, що тюки соломи та сінажу забрала вода, а ті, що залишилися, — пошкоджені», — сказав представник сільгосппалати Прудницького повіту Бернард Дембчак, зазначивши, що в його громади затоплено близько 15% полів. 

У багатьох господарствах знищено посівний матеріал зернових та добрива. Підтоплена техніка потребуватиме ремонту.

«Ситуація на півдні країни динамічно змінюється. Масштаби пошкоджень стануть помітні лише тоді, коли вода спаде. Тоді настане час допомогти в більших масштабах. Багато чого знадобиться, люди позбавлені всього майна», — зазначили в асоціації «Рух молодих фермерів».

Посіви кукурудзи та сої затопило. Ці культури, ймовірно, будуть найбільше пошкоджені, і їх уже не можна буде збирати. Посіяний ріпак затопило. Навіть якщо підсохне, то важко буде зайти в поле, щоб продовжити сівбу. Те саме стосується цукрових буряків, картоплі та кукурудзи, скаржаться аграрії Нижньосілезького воєводства.

Також паводок матиме значний вплив на овочівників. Застій води призведе до величезних втрат. Якість зібраних овочів буде переважно неприйнятною. Нинішні погодні умови посилять появу грибкових збудників, що потребуватиме додаткових витрат.

Виробники помідорів, які не зібрали продукцію, зазнають збитків. У деяких господарствах техніка мала вийти на поля лише найближчими днями. Також ситуація турбує виробників цибулі та моркви, які мали намір зберігати товар. Дощі, безсумнівно, призведуть до появи багатьох небезпечних хвороб для зберігання, з якими фермерам доведеться зіткнутися в найближчі тижні.


Тим часом заступник міністра сільського господарства Стефан Краєвський повідомив, що фермери, які постраждали від повені, отримають екстрену допомогу. Уряд також звертатиметься до Європейської комісії за коштами ЄС для отримання компенсації.

Повінь забрала у фермерів посіви та фураж і знищила їхні ферми. Збитки величезні, тому потрібна буде система компенсації.

«Звісно, ​​аграрії також можуть скористатися тією допомогою, яка одержить усіх. Для початку це 10 000 злотих, тобто 8 000 злотих соціальної допомоги плюс 2 000 злотих з фонду повеней. Крім того, є 100 тис. злотих на реконструкцію та реконструкцію господарських будівель. 200 тис. злотих — на будівництво будинків», — сказав заступник міністра. Він додав, що це перші гроші, які отримають аграрії.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама