Реклама

У прифронтових громадах Донеччини озимі не сіятимуть

24 вересня 2024 36 0
У прифронтових громадах Донеччини озимі не сіятимуть
Kurkul.com

На Донеччині аграрії почали сіяти озимі культури пі врожай 2025 р. Водночас у прифронтових громадах регіону — чекатимуть весняної посівної. Про це розповіла заступниця начальника обласного департаменту АПК Олена Рибакова, пише Суспільне.

Вона зазначила, що на Покровському напрямку ризиковано проводити посівну, це велике капіталовкладення.

«У прифронтових громадах не засіватимуть восени озимі культури, бо невідомо чи зберуть врожай наступного року, а будуть чекати весняну посівну й засіють, якщо дозволятиме ситуація на фронті, яровими культурами. Якщо зараз засіяти озиму, та переживати за неї до липня наступного року, якщо засіяти соняшник, то у вересні його можна зібрати», — зазначила посадовиця.

Олена Рибакова розповіла, що загальна посівна площа на Донеччині становить 310 тис. гектар, ранні зернові культури зібрані на 137 тисячах гектарів, валовий збір — 287 тисяч тонн, середня врожайність — 2,09 т/га.

«Урожайність нижча, аніж в попередні роки, спочатку були заморозки травневі, а потім була засуха», — уточнила керівниця департаменту.

Олена Рибакова додала, що в області розпочали збір пізніх зернових та технічних культур. Соняшник зібрали на площі 45 тисяч гектар, кукурудзу — 8 тисяч гектар, овочеві культури — 5 тисяч гектар.

Читайте також: Наслідки цьогорічної спеки можуть бути відчутними у 2025 році — Висоцький 

Нагадаємо, станом на 23 вересня українські аграрії засіяли озимими зерновими 944,5 тис. га (18% від прогнозу). За тиждень приріст посівних площ склав 584 тис. га.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама