Реклама

Через спеку якість та кількість винограду дуже низька — Баштанник

18 жовтня 2024 9 0
Через спеку якість та кількість винограду дуже низька — Баштанник
Kurkul.com

Цього року виноградарям України не вдалось зібрати гарний врожай «сонячних ягід». Декому довелось навіть скорочувати площі виноградників.

Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.

«Цьогоріч через засушливі погодні умови і спеку, якість та кількість винограду дуже низька. Маємо не лише неврожай, а й дрібний виноград. «На коні» були лише ті, дуже малочисельні господарства, в яких є краплинне зрушення. Вони, звичайно, отримали плановий врожай, і, враховуючи це, хороші оптові ціни: 45-55 гривень за кілограм винограду. Це для столового винограду досить висока ціна», — зазначив Тарас Баштанник.

Читати за темою: Зуби дракона чи унікальні вина — сімейна виноробня «Курінь» на межі зникнення

Крім цього, за словами експерта, погода і попередні сезони змушують виноградарів дещо скорочують насадження, залишаючи лише максимально прибуткові сорти.

«Враховуючи певні попередні сезони, коли не було особливої ціни і почались проблеми з пошуком працівників, звичайно, що скорочення площі, — це цілком логічний крок. Краще мати, скажімо, 10 гектарів якісного столового винограду хорошого сорту на поливі, ніж 100 гектарів без зрошення. Враховуючи поганий врожай, ціни на виноград цього року дуже високі, а об’єм врожаю на порядок менший через спеку», — додав Тарас Баштанник.

Нагадаємо, із січня 2026 року в Україні запрацює виноградарсько-виноробний реєстр.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама