Реклама

Експерт розповів про ключові фактори впливу на ринок олійних у Чорноморському регіоні

24 жовтня 2024 801 0
Експерт розповів про ключові фактори впливу на ринок олійних у Чорноморському регіоні
Kurkul.com

Зміни клімату суттєво вплинули на виробництво олійних культур у багатьох регіонах, у тому числі в Чорноморському. Про це розповів генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов під час Міжнародної конференції BLACK SEA OIL TRADE у Румунії, пише Kurkul.com.

За його словами, посухи, повені та нестабільні режими опадів стали частими. Ці екстремальні умови порушили строки сівби та знизили врожайність у ключових регіонах виробництва олійних культур.

«Через зниження врожайності ціни на насіння олійних стали більш нестабільними. Оскільки виробництво олійних культур в регіоні у 2024/25 сезоні впало нижче очікуваного рівня, особливо це стосується соняшнику, це призведе до скорочення пропозиції на світовий ринок і зростання цін на соняшник. Ми вже спостерігаємо різке зростання цін в Румунії, Україні, Болгарії та інших країнах порівняно з минулим сезоном», — зазначив експерт.

Він додав, що геополітична напруженість негативно впливає на торгівлю, вводяться обмеження, квоти що призводить до нестабільності цін. Проблеми з логістикою ще більше посилюють зростання цін, особливо в регіонах, які залежать від імпорту насіння олійних культур або продуктів переробки.

На думку Сергія Феофілова, ціни на соняшникову олію та шрот значною мірою будуть залежати від геополітичної ситуації в Чорноморському регіоні. Якщо експорт з Чорноморського регіону не буде стабільним, слід очікувати значне коливання цін і зростання спреду порівняно з іншими рослинними оліями.

Також ринок олійних культур у Чорноморському та Дунайському регіонах зазнав значних змін через триваючу війну в Україні. 

«Порушення логістики та ланцюгів постачання особливо вплинули на транспортування олійних культур та олій на світовий ринок. Перебої у виробництві та експорті призвели до різкого зростання цін на насіння олійних культур та олій у всьому світі, що своєю чергою вплинуло на собівартість харчових продуктів і призвело до інфляції в різних регіонах», — пояснив генеральний директор УкрАгроКонсалт.

Також глобальний попит на насіння олійних культур і рослинні олії змінюється через вимоги щодо біопалива та змін у тенденціях споживання. 

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама