Мінагропрод підготував напрямки роботи по земельній реформі

2 липня 2015 48 0
Мінагропрод підготував напрямки роботи по земельній реформі
Latifundist.comМінагропрод підготував напрямки роботи по земельній реформі

Запровадженню ринку землі в Україні передуватиме спільна законодавча та організаційна робота, яка визначить найбільш оптимальну модель реформування сфери земельних відносин. Про це було заявлено під час слухань в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.

Було наголошено, що позиція Мінагропроду та депутатів аграрного комітету як ніколи консолідована, адже земельне питання складне і потребує комплексного підходу, який врешті решт має збалансувати інтереси всіх учасників ринку — від окремого селянина, до аграрного бізнесу.

Також йшлося про те, що ринок землі в Україні може бути відкритий лише після виконання «домашнього завдання». У першу чергу, йдеться про інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення, наповнення електронного кадастру, вирішення проблемних питань документообігу.

Перший заступник міністра Ярослав Краснопольський проінформував, що в Єдиній комплексній Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2020 р. земельна реформа посідатиме окреме місце. Цей розділ розробила група провідних експертів, які визначили першочергові напрямки роботи. Зокрема, це окреслення кола покупців земельних ділянок сільгосппризначення, обмеження площі вказаних ділянок у власності однієї особи, адміністрування ринку земель, запровадження механізму запобігання спекуляцій, тощо.

«Загалом виділено три основні напрямки. Вони допоможуть знайти виважену модель земельного ринку, яка зніме більшість існуючих фобій і знайте розуміння і підтримку українського суспільства», — сказав Ярослав Краснопольський.

Однією зі спільних ініціатив за результатами дискусії стала підготовка до пілотного проекту запровадження ринку землі на території однієї з областей України.

Виконано за допомогою Disqus