АЧС «розділила» країну навпіл — експерт

9 травня 2016 107 0
АЧС «розділила» країну навпіл — експерт
Kurkul.comАЧС «розділила» країну навпіл — експерт

В Україні реалізувався найгірший сценарій розповсюдження АЧС з географічної точки зору. Про це повідомив експерт ФАО з питань дикої природи та екології хвороб Сергій Хоменко під час Міжнародної конференції «Африканська чума свиней: підвищення обізнаності про ризики та шляхи їх зменшення», повідомляє прес-служба Асоціації свинарів України.

За його словами АЧС «розділила» країну навпіл: може поширюватися і в західному, і в східному напрямках. При цьому на Сході ситуація із захворюванням залишається загадкою.

«Ветеринарній службі доводиться працювати у режимі пожежної команди. Це зазначали навіть експерти Єврокомісії. Ключова проблема — нестача ресурсів (людських і фінансових) для боротьби з АЧС, а тому дуже часто потрібні заходи проводяться із запізненням. Тобто контамінована продукція встигає поширитися за межі карантинної зони», — розповів Сергій Хоменко.

За словами експерта, ситуація з поширенням АЧС непроста. Хвороба прокладає собі шлях у західному напрямку, так під загрозою опинилися Молдова, Румунія, Болгарія і Балканський півострів у цілому.

«На жаль, АЧС — уже не екзотичне, а ензоотичне захворювання у Європі. «Хворіють» Латвія, Литва, Естонія та Польща. Останній вдається контролювати поширення чуми. Польські ветеринари мають «тримати оборону» на всі 100%, адже за ними — Німеччина і Франція — одні з найпотужніших свинарських країн ЄС», — підсумував Сергій Хоменко.

Виконано за допомогою Disqus