Вчені вивели геномодифікованих свиней

4 липня 2015 119 0
Вчені вивели геномодифікованих свиней
Kurkul.comВчені вивели геномодифікованих свиней

Південнокорейські та китайські вчені створили нову породу свиней, що володіє вдвічі більшою м’язовою масою в порівнянні зі звичайними свинями, повідомляє Agriculture.

Фахівці вважають, що, можливо, це буде перший генетично модифікований організм, який отримав дозвіл на використання у тваринництві. Від експериментальних аналогів нові свинки відрізняються тим, що при їх створенні використовувалася проста правка генів, а не змішання генетичних матеріалів різних організмів.

Нова порода свиней має мутацію в гені міостатіна (MSTN). Зазвичай MSTN пригнічує ріст м’язових клітин і запобігає утворенню надлишкової мускулатури. Але в деяких випадках у великої рогатої худоби, собак і людей робота MSTN порушується, і м’язові клітини розмножуються, створюючи аномальну кількість м’язових волокон.

Вчені провели аналогічну спрямовану мутацію свиней, в результаті чого вийшли тварини з розвиненою мускулатурою. Це вигідно з економічної та екологічної точки зору, оскільки вихід м’яса з однієї туші збільшується вдвічі.

Отримані тварини мають гіпертрофовану мускулатуру, але не містять ДНК чужорідних організмів, що підвищує шанси на схвалення з боку регуляторів. У випадку, коли до ДНК не додаються нові елементи, багато регуляторів, зокрема у США та Німеччині, не вважають за необхідне застосовувати особливі заходи контролю до ГМ-організмів. Ймовірно, першим ринком для ГМ-свиней буде Китай, де високий попит на свинину.

При всьому оптимізмі вчених, слід зазначити, що технологія поки «сира»: з 32 поросят тільки 13 прожили 8 місяців і лише 2 тварин живі зараз. Високу смертність можна побороти, якщо відключати тільки одну копію MSTN з двох, але тоді зменшиться м’ясистість туші.

Виконано за допомогою Disqus