Грузія. Аграріїв вчили вирощувати «божественне зерно інків»

7 вересня 2016 67 0
Аграрії Грузії вчилися сіяти «космічну їжу»
sputnik.kgАграрії Грузії вчилися сіяти «космічну їжу»

Киргизстанець з с. Боконбаєво Тонського району Іссик-Кульської області Азамат Касеєв навчив жителів Грузії сіяти іноземну агрокультуру — кіноа. Про це «Sputnik Кыргызстан» повідомив сам агроном.

Кіноа — зернова культура на зразок пшениці, що виростає на схилах Анд у Південній Америці. Воно має давнє походження, і було одним з найважливіших видів їжі індіанців. Зараз його ще називають «космічною їжею».

Читати по темі: В Україні зберуть перший урожай кіноа

За словами Азамата Касеєва, грузини зацікавлені у вирощуванні кіноа і збираються продавати зерно в Європі, де 1 кг «чудо-їжі» космонавтів коштує €40.

«Мене запросили три грузини — агроном, лікар і винороб. Вони однокласники і хочуть вкласти гроші у цю справу. Можливо, навіть планують поставляти кіноа у NASA, адже воно входить у список продуктів для космічних польотів. У ньому містяться незамінні амінокислоти. Воно багате на магній, фосфор, залізо, вітамін Е і калій», — зазначив він.

Також повідомив, що для посівів у Грузії обрані експериментальні плантації на висоті більше 2 тис. м над рівнем моря у Боржомі і Кахетії. Киргизстанський агроном впевнений, що рослина приживеться. З 2012 р. він експериментував і саджав кіноа на високих схилах з суворим кліматом у Киргизстані.

Зараз він працює на замовлення Академії наук Киргистану і посіяв рослину на 1 га землі на Іссик-Кулі. Він також продає насіння кіноа по 800 сомів за 1 кг.

Крім жителів Грузії, аграрії Таджикистану стали купувати у нього сорти «божественного зерна інків».

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою