АЧС наблизилася до Москви

10 вересня 2016 106 0
До Москви підійшла АЧС
1prime.ruДо Москви підійшла АЧС

Підмосков'я опинилося у числі неблагополучних регіонів по АЧС (африканській чумі свиней), повідомляє Мeatinfo.

Уже заборонено ввезення ковбаси, пельменів та інших субпродуктів з Підмосков'я в інші області. Зате самі жителі Підмосков'я їх їдять і ні про що не підозрюють.

Россільгоспнагляд Калінінградської області заборонив ввезення 8,6 т ковбаси і пельменів з Московської області — всю партію повернули відправнику з огляду на те, що Підмосков'я є неблагополучним щодо АЧС.

Свиняча чума довго тримала в облозі Московську область з усіх боків. І нарешті «прорвало» — сьогодні за кількістю вогнищ АЧС регіон знаходиться у числі лідерів. Так, згідно з офіційним звітом ветнагляду, у серпні у Підмосков'ї були 23 вогнища серед домашніх свиней, стільки ж — у Саратовській області.

Для порівняння: у Рязанській області, де ще у червні у зв'язку з АЧС був введений режим надзвичайної ситуації, таких вогнищ у серпні нарахували всього шість. Стільки ж — у Тамбовській області, по п'ять — у Володимирській, Волгоградській та Липецькій областях, по два — у Новгородській, Курській і Воронезькій, по одному — у Пензенській, Орловській, Нижегородській і Смоленській областях.

Фермери Підмосков'я мріють про те, щоб режим НС був офіційно введений губернатором. Однак губернаторського указу немає і, судячи з усього, не буде. І справа, мабуть, в економії: при введенні режиму НС за кожну вилучену і спалену свиню належить компенсація.

Компенсація за хворих свиней у середньому по Росії становить 55-60 руб./кг живої ваги. Це не набагато нижча за ринкову ціну за здорових поросят.

Без компенсації фермери просто розоряються — на вигодовування поросят майже всі вони набрали кредитів.

Згідно з офіційною статистикою, на середину серпня у Підмосков'ї вже було спалено близько 6 тис. голів.

Начальник Головного управління ветеринарії Московської області Юрій Барсуков повідомив про те, що у зв'язку з ситуацією, що загострилася по АЧС у Московській області організовано роботу дев'яти цілодобових охоронно-карантинних постів на дорогах, що ведуть з вогнищ інфекції.

Ветеринарні інспектори Московської області проводять рейди по припиненню несанкціонованої торгівлі м'ясом і субпродуктами.

Виконано за допомогою Disqus