Україна обігнала Росію в органічному виробництві

26 вересня 2016 100 0
у Дніпрі говорили про органічну продукцію і її сертифікацію
agropolit.comу Дніпрі говорили про органічну продукцію і її сертифікацію

У п'ятницю, 23 вересня, у Дніпрі говорили про органічну продукцію і її сертифікацію, повідомляють «Лица».

Лекцію прочитала міжнародний екологічний аудитор, віце-президент Інституту екологічного управління та збалансованого природокористування Світлана Березіна.

«Багато хто думає, що органічні продукти — це продукти без ГМО. Це правда, однак тільки відсутності ГМО недостатньо. При виробництві органічної продукції будь-які хімічні засоби використовувати заборонено», — констатувала вона.

Для того, щоб підтвердити, що продукція є дійсно органічною, вона повинна пройти процедуру сертифікації. Її проводять спеціальні органи органічної сертифікації. В Україні діє нині 16 органів органічної сертифікації, 15 з них — представники іноземних структур. Щоб продукція отримала статус органічної, вона зобов'язана відповідати ряду параметрів. Оскільки в Україні національні стандарти ще знаходяться на стадії розробки, використовують міжнародні: Регламент Ради ЄС № 834/2007, Національна органічна програма США (NOP), Японські сільськогосподарські стандарти (JAS), (ICEA). Продукція, яка відповідає всім параметрам органічної, отримує сертифікат. Діяти він буде протягом 1-го року. Потім процедуру потрібно пройти заново.

За словами Світлани Березиної, Україна виробляє більше органічної продукції, ніж Росія.

«У порівнянні з країнами Європи, які відносяться до пострадянського простору, Україна є лідером з виробництва органічних і продуктів харчування, органічної сировини. Вона перевершує у своїх потужностях навіть більшу Російську Федерацію. За кількістю сертифікованих продуктів у нас йде значна перевага», — зазначила Світлана Березіна.

За її словами, за останні 3 роки у нас трапився прорив у тому плані, що Україна виробляє не тільки сировину, яку експортують у країни Європи або США, а готові багатокомпонентні продукти: морозиво, сири, ковбасні вироби тощо.

Свідомий інтерес до органічного виробництва в Україні почався у кінці 90-х рр. Протягом останніх 10 років наша держава демонструє позитивну динаміку зростання площ сільськогосподарських угідь, на яких ведеться сертифіковане органічне виробництво.

Однак таке виробництво займає лише 1% сільськогосподарських угідь України. Якщо на початку 2003 р. у нашій країні зареєстрували 31 господарство зі статусом «органічного», то у 2014 р. їх вже налічувалося 182. Це дані офіційної статистики Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху.

Більшість таких господарств знаходяться в Київській області — 36 і в Одеській — 28. На Дніпропетровщині їх налічується тільки 7.

Виконано за допомогою Disqus