Економічний комітет підтримав закон про реформування спиртової галузі

8 грудня 2016 47 0
Комітет ВРУ підтримав закон Кутового про приватизацію ДП Укрспирт
AgroPolit.comКомітет ВРУ підтримав закон Кутового про приватизацію ДП Укрспирт

Комітет з питань економічної політики у цілому підтримав законопроект №5445 від 23.11.2016 «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі» запропонований міністром аграрної політики та продовольства України Тарасом Кутовим, повідомляє AgroPolit.com.

Тарас Кутовий звернувся до членів комітету із тим, щоб підтримати цей документ.

«Буду звертатися із проханням про те, щоб внести законопроект до порядку денного і хоча б мати можливість його обговорити», — сказав він.

У свою чергу голова економічного комітету Андрій Іванчук попросив колег підтримати законопроект Тараса Кутового.

«Якщо приймемо цей законопроект у першому читанні за основу, то комітет буде працювати над кінцевим варіантом і всі охочі зможуть долучитися. Прошу підтримати законопроект і рекомендувати парламенту», — підкреслив він.

За результатами голосування законопроект було підтримано і рекомендовано до Верховної Ради.

«Питання реформування спиртової галузі назріло вже давно. За рахунок приватизації та впровадження ринкових механізмів саморегулювання та послідуючої детінізації галузі ми очікуємо, що доля тіньового обороту харчового спирту знизиться з поточних 45% до 12% на четверний рік після імплементації реформи», — Тарас Кутовий, коментуючи рішення комітету.

На сьогодні із 80 спиртзаводів, що перебувають у відомстві Мінагропроду, працюють лише 15. Проектом закону пропонується виділити дві групи ДП спиртової галузі. До першої групи ввійдуть підприємства, до яких є інтерес з боку основних споживачів спирту. Покупці підприємств першої групи матимуть виключне право виробляти харчовий спирт до кінця 2022 р. в межах встановленої виробничої потужності. До другої групи будуть включені всі інші підприємства, покупці яких матимуть виключне право виробляти технічний спирт.

«Ми очікуємо що більшість об’єктів другої групи будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу або використані в якості виробничих майданчиків для інших видів господарської діяльності», — окреслив своє бачення очільник міністерства.

Також додав, що тепер рішення за Верховною Радою.

«Сподіваюсь, що депутати проголосують та приймуть цей закон», — підсумував Тарас Кутовий.

Виконано за допомогою Disqus