Що потрібно для розвитку насінництва кукурудзи?

Динаміка і перспективи розвитку насінництва кукурудзи (інфографіка)

Служба новин 7 грудня 2016 202 0

Стан виробництва кожної сільськогосподарської культури в великій мірі визначається її сортовим складом. Стосується це і кукурудзи. На сьогодні до Державного реєстру сортів рослин України занесено 1041 гібрид кукурудзи різних груп стиглості і напрямків використання селекції 16 вітчизняних (в т.ч. 9 державних) та 36 зарубіжних установ. Частка вітчизняних гібридів у реєстрі на 2016 р. складає 30,2 % від загальної кількості. Максимальна кількість серед них (11,8 %) селекції Інституту зернових культур.

Хоча загальна кількість зареєстрованих гібридів і не визначає в повній мірі участь тієї чи іншої установи у валовому виробництві кукурудзи, але симптом тривожний.

В останні роки майже на 30% зросло число зарубіжних компаній на ринку України і на 20% частка їх гібридів, що значно підвищило конкуренцію на ринку насіння кукурудзи. Це обумовлює необхідність значної інтенсифікації робіт вітчизняних закладів як в селекції, так, особливо, в насінництві кукурудзи.

Виконання досліджень на сучасному рівні під силу тільки великим комплексним колективам науковців різних спеціальностей. Це підтверджує передача і реєстрація гібридів кукурудзи за останню п’ятирічку. Зокрема, із 120 переданих на державне сортовипробування гібридів у 2011-2015 рр. 77% відселектовано, а серед гібридів занесених за цей же період до Державного реєстру частка цих інститутів становить 91,7%.

Стан насінництва кукурудзи

У подальшому на базі головних установ можуть бути створені державно-приватні компанії з повним циклом від селекції до продажу першого покоління гібридів, оснащених сучасною матеріально-технічною базою і, в першу чергу, насіннєвими заводами. Комерціалізація селекційно-насінницьких установ, створення приватно-державних компаній, в т.ч. і з зарубіжними компаніями, залученнями інвесторів при вирішенні фундаментальних розробок у галузі селекції, біотехнології, захисту рослин, саме такі дії допоможуть розширити об’єм впровадження вітчизняних гібридів у виробництво.

*Підготовлено за матеріалами Національної академії аграрних наук України

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою