АЧС в Україні намагаються приховати — Цільвік

27 грудня 2016 91 0
Випадки приховування захворювання свиней на АЧС трапляються часто
arstyle.orgВипадки приховування захворювання свиней на АЧС трапляються часто

Випадки приховування захворювання свиней на африканську чуму (АЧС), на жаль, трапляються нерідко.

Про це «УНН» сказав заступник голови правління всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Олег Цільвік, коментуючи інформацію про те, що агрохолдинг «Агрейн» міг приховати АЧС на своїх господарствах та спробувати експортувати заражені тушки до країн Балтії.

Читати по темі: Як розповсюджується АЧС: Kurkul.com запускає карту моніторингу

За його словами, африканська чума вирує в Україні і її намагаються приховати, щоб не зазнати збитків. Перед оголошенням карантину забивають всіх свиней та намагаються продати. Однак, якщо є такі, що ще й намагаються її експортувати, то це ще більший злочин.

«Це дійсно не поодинокий випадок. Державою передбачаються кошти на компенсацію, проте ця сума до 300 грн на одну свиню. Звісно, що це не покриває навіть суми на відгодівлю цієї свині. Дійсно, в Україні сьогодні вирує АЧС, і дійсно, особливо на приватних подвір’ях, забиваються, вилучаються, спалюються подекуди оголошується карантин, але все як в Україні», — зазначив він.

Та, коли, за його словами, це зачіпає інтереси якогось потужного або впливового фермера, або агрохолдингу — перед оголошенням карантину забивається все поголів’я, і воно продається.

«Якщо це мілкий бізнес — то продається трохи менше ринкової ціни. Але, коли вони ставлять під сумнів вже репутацію країни у міжнародних колах (у разі спроб експорту заражених тушок — ред.)… Звісно, що у збудника АЧС інкубаційний період до місяця і він не шкідливий за умови належного термічного оброблення для людини, але ж це ставить під загрозу існування м’ясної галузі, скажімо так, фермерських господарств за кордоном, тобто куди ми будемо постачати цю продукцію», — сказав він.

За словами експерта, спроби експорту заражених АЧС тушок до іноземних країн — це злочин, який вчиняється, щоб не втрачати прибутки.

«Це яскравий приклад свідомості нашого бізнесу, на жаль», — додав Олег Цильвік.

Виконано за допомогою Disqus