В Україні є всі умови для збільшення площ під виноград до 300 тис. га — Мінагропрод

21 лютого 2017 160 0
Урожайність з одного гектару винограднику збільшилась за 25 років більше, ніж в тричі
kurkul.comУрожайність з одного гектару винограднику збільшилась за 25 років більше, ніж в тричі

Сьогодні урожайність з одного гектару винограднику складає близько 100 ц/га, а до 1991 р. цифра була у три рази меншою – близько 30 ц/г.

Про це повідомив начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Департаменту землеробства Мінагропроду Віктор Костенко.

«В Україні великий потенціал щодо виробництва якісних вин. Території під насадження винограду обираються ретельно, сьогодні це близько 45 тис. га. Зараз ми збираємо набагато більше врожаю за рахунок впровадження новітніх технологій на виноградниках, закладених якісним садивним матеріалом та дбайливого догляду за ними», — зауважив він.

За словами начальника відділу, в Україні є географічно-ґрунтові умови для збільшення площ під виноград до 300 тис. га. Таке збільшення у перспективі може бути виправданим, оскільки попит на якісні вина у світі досить великий.

«Наш головний напрямок у виноградно-виноробній галузі – розвиток та підтримка малих та середніх виробників. Їх продукція може бути ексклюзивною і може користуватися великим попитом на західних ринках. Для виходу на нові ринки у нас є все необхідне — є гарний клімат, є технології, і є люди, які добре розуміються на цій справі», — наголосив Віктор Костенко.

У рамках держпідтримки аграріїв на 2017 р., яка складає 5,4 млрд грн, 75 млн грн передбачено на підтримку виноградарів, садоводів і хмелярів.

«Ми активно сприяємо залученню інвестицій у виноградно-виноробну галузь. Так, одним із важливих для цього рішень Верховної Ради та Уряду стала відміна для виробників щорічної плати у 500 тис. грн за право реалізовувати свою вино продукцію. Це стосується тих виробників, що виготовляють винопродукцію та напої медові з власного матеріалу. Проте з іншого боку, ще й досі для малих та середніх виноробів є доволі складним і довготривалим процес отримання ліцензії. Ми виступили з ініціативою вирішувати цю проблему на законодавчому рівні», — додав Костенко.

Виконано за допомогою Disqus