Кооперація в сільському господарстві врятує українські села — Гордійчук (ОПИТУВАННЯ)

14 березня 2017 233 0
На думку Андрія Гордійчука, кооперативний рух — шлях до відродження українського села
meri.kiev.uaНа думку Андрія Гордійчука, кооперативний рух — шлях до відродження українського села

Одним із найкращих механізмів для розвитку села та наповнення місцевих бюджетів є кооператив.

Відродження кооперації на території всієї країни в умовах децентралізації створить перспективи для процвітання сільських громад та реформування аграрного сектору.

Про це в інтерв’ю Телеканалу «24» сказав засновник Фундації «Аграрна наддержава» Андрій Гордійчук.

Сьогодні в Україні питання вимирання села та зайнятості у сільській місцевості є першочерговим. Агропідприємства частково забезпечують селян роботою, однак вони не можуть забезпечити комплексного вирішення всіх проблем.

Українські реалії виявилися доволі сприятливими для впровадження світового досвіду з кооперування в сільському господарстві.

Так, Андрій Гордійчук зазначив, що в 2015 році у Хмельницькій області вже був заснований Перший національний аграрний кооператив. Протягом одного року кооператив об'єднав 4500 членів із 300 сіл у чотирьох областях України.

Кооператив дає можливість розвивати господарство у різних напрямках: м'ясне та молочне скотарство, вирощування органічних культур, спельти, заготівля яблук, гарбузів, цукрових буряків.

Участь у кооперативі дозволила селянам втричі збільшити доходи своїх родин. Переваги, які відчули люди вже на початковому етапі, стали стимулом для подальшого росту.

У планах на найближчі п'ять років — поширення кооперативу на всю Україну та залучення понад трьох мільйонів учасників.

«Успішний досвід кооперації повертає людям впевненість у тому, що вони можуть бути самодостатніми та отримувати гідний дохід своєю працею. Кооперативний рух вибудовує новий принцип — зростання економіки знизу догори — та створює ефект сталого розвитку для місцевих громад. Це шлях до відродження українського села», — сказав Андрій Гордійчук.

Усвідомлення важливості кооперації з'явилося і у Мінагропроді, яке оголосило розвиток сільськогосподарської кооперації одним із своїх пріоритетів.

Сільськогосподарська кооперація здатна дати поштовх для розвитку малого бізнесу та підприємництва у селах, а відтак – добробуту окремої родини та всієї громади. Крім того, кооперація вигідна не лише селянам, але й мешканцям міст, адже призведе до здешевлення продуктів із одночасним зростанням їх якості.

Виконано за допомогою Disqus