ДПЗКУ готова збільшити форвардну програму до 2 млн грн — Шулежко

17 березня 2017 91 0
Віталій Шулежко, заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ»
agropolit.comВіталій Шулежко, заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ»

У разі наявності потреби з боку фермерів ДПЗКУ готова збільшити збільшити обсяги фінансування форвардної програми з 1,1 млрд до 2 млрд грн.

Про це ексклюзивному бліц-інтерв’ю AgroPolit.com розповів заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ» Віталій Шулежко.

«Ми налаштовані на розширення співпраці з сільгоспвиробниками в рамках нашої форвардної програми. Наразі ми ведемо певні розрахунки, щоб запропонувати учасникам нашої програми форвардних закупівель пільгові умови зберігання зерна на наших елеваторах. Думаю, це значний плюс і економія у виробничих затратах для фермера», — сказав Віталій Шулежко.

Заступник голови правління ДПЗКУ також розповів, що в корпорація переглянула умови програми, і відтепер вона стала ще вигіднішою для сільгоспвиробника. Коефіцієнт за користування авансовими коштами було зменшено з 1,06 до 0,89 грн по пшениці, ячменю й кукурудзі, та з 2,05 до 1,71 грн по сої за 1 тонно-день. Це приблизно відповідає зменшенню відсоткової з 15% до 12,5% річних. А враховуючи, що період користування коштами складає від 3 до 6 місяців, цей відсоток є удвічі меншим. До того ж, розрахунки за форвардною програмою ДПЗКУ не містять жодних прихованих комісій.

«Якщо врахувати, що ДПЗКУ купує товар, у першу чергу, в дрібних аграріїв, то свого роду форвард — це механізм формування стабільної закупівельної ціни на внутрішньому ринку для дрібних виробників, які не мають власних елеваторних потужностей. Кінцевий прибуток з продажу цього зерна ДПЗКУ формується при експорті. Залежно від цінових тенденцій на зовнішніх ринках його величина коливається. Звичайно, певна перевага форвардних закупівель є і для корпорацій — минулого року завдяки форвардній програмі нам вдалось зекономити понад 9 млн грн. Плюс — це гарантовані обсяги збіжжя на елеваторах ДПЗКУ», — зробив підсумок Віталій Шулежко.

Виконано за допомогою Disqus