Круглий стіл зібрав представників Мінагропроду, ДПЗКУ, Аграрного союзу України та аграріїв з різних куточків України

Програми ДПЗКУ: допомога фермеру і гарантія успішної посівної

Служба новин 10 березня 2017 125 0

Мінагропрод та Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) постійно впроваджують нові ініціативи, спрямовані на підтримку вітчизняних аграріїв. Для того, щоб пояснити, які механізми підтримки зараз існують, які програми пропонує ДПЗКУ та що з цього приводу думають фермери, 9 березня було проведено круглий стіл в форматі відкритої дискусії на тему «Як держава може допомогти фермеру. Шляхи взаємодії та підтримки».

Захід відвідали представники Мінагропроду, ДПЗКУ, ГО «Аграрний союз України», Асоціації фермерів та приватних землевласників України та звичайні фермери. Завітали сюди і журналісти Kurkul.com.

Міністерська допомога

«Аграрна галузь в Україні є провідною. Саме вона забезпечує соціально-економічний розвиток та продовольчу безпеку держави. Крім того, Україна є однією з найвагоміших учасниць світу, яка забезпечує продовольчу безпеку», — такими словами відкрила захід заступник директора департаменту економічного розвитку Мінагропроду Наталія Чернюк.

За її словами, міністерством створена стратегія розвитку аграрного сектору на середньострокову перспективу, затверджений стратегічний план, одним з головних напрямків якого є реформування системи державної підтримки, а також розроблений проект закону про стимулювання розвитку сільського господарства, що регулює відносини пов’язані з реалізацією державної політики, розвитку агропромислового комплексу, стимулювання виробництва сільськогосподарського продукції, створення сприятливих умов для суб’єктів різних форм господарювання, в тому числі малих сільськогосподарських виробників.

Наталія Чернюк (з права) та Наталія Головань

«Якщо розказувати детальніше, на фінансову підтримку шляхом здешевлення кредитів було виділено 300 млн грн. Підтримка на закладання молодих садів та ягідників — 75 млн грн», — пояснює Наталія Чернюк.

Фінансова підтримка сільськогосподарських товаровиробників складе 4,7 млрд грн. З них бюджетна дотація для розвитку сільгоспвиробників — 4 млрд грн, надання кредитів фермерським господарствам — 65 млн грн, часткова компенсація вартості с/г техніки вітчизняного виробництва — 550 млн грн, державна підтримка в галузі тваринництва — 170 млн грн.

За словами представниці Мінагропроду, у 2016 році на програму здешевлення кредитів було виділено 285 млн грн, чим скористалося 663 підприємства, що в 1,6 разів більше, ніж в 2015 році.

«Ми розуміємо, що на проведення весняних польових робіт потрібні дуже великі кошти, і підтримка не забезпечується в повному обсязі. Тому на сьогодні одним із інструментів державної підтримки середніх та малих сільгоспвиробників є форвардні програми ДПЗКУ і ПАТ «Аграрний фонд». Міністерство підтримує цю програму в повному обсязі і вважає її дуже доречною і доцільною», — говорить Наталія Чернюк.

Надійний партнер фермера

Заступник голови правління ДПЗКУ Віталій Шулежко розповів, що в рамках політики Мінагропроду, корпорація активно працюємо над розширенням шляхів співробітництва з фермерами.

«Минулого року закупівлі було збільшено на 60%. Крім того, 21 грудня 2016 року підписано меморандум про співробітництво із «Аграрним союзом України», головна мета якого — підтримка сільгоспвиробників зі сторони держави і доступ до наших елеваторів на бюджетних умовах», — відзвітував представник ДПЗКУ.

Віталій Шулежко говорить, що у 2017 році ДПЗКУ планує закупити 5 млн т зерна, для подальшого експорту і переробки. Головною метою залишається програма форвардних закупівель зернових майбутнього врожаю.

Віталій Шулежко

«Останні два роки поставка зернової продукції за форвардною програмою виконується своєчасно і в повному обсязі. Вперше за часи існування ДПЗКУ почала закупівлю зерна майбутнього врожаю не весною, а восени, що надало змогу сільгоспвиробникам отримати фінансування до початку весняних польових робіт. На форвардні закупівлі запланована сума більше ніж 1 млрд грн», — розповів заступник голови правління ДПЗКУ.

За форвардною програмою корпорація планує закупити до 550 тис. т пшениці, ячменю, кукурудзи і сої.

За словами Віталія Шулежко, на сьогоднішній день ДПЗКУ — надійний державний партнер аграріїв України.

Детальніше про програми

Начальник відділу форвардних закупівель ДПЗКУ Наталія Головань детальніше розповіла про роботу форвардних програм корпорації.

За її словами, китайські партнери корпорації погодили фінансову підтримку до початку календарного року, тому деякі аграрії, з якими договори було укладено ще взимку, уже отримали частину коштів. Раніше ж фінансування погоджувалося лише в травні, коли посівну було майже завершено.

«Іншу частину коштів також вже починаємо повертати на Півдні країни, де будуть отримувати 780 грн/т додаткового авансування», — говорить Наталія Головань.

Договори по весняній форвардній програмі почнуть укладати вже зовсім скоро: з відновленням вегетації, коли можна буде проаналізувати стан посівів.

Наталія Головань

«Попередня оплата авансування по весняному форварду за пшеницю, ячмінь, кукурудзу складатиме 2580 грн/т, за сою — 4980 грн/т. Остаточний розрахунок буде здійснюватися по ціні на день поставки товару», — говорить представниця ДПЗКУ.

Попередня програма — осінній форвард, також була дуже успішною.

«Програма дуже вигідна, тому що всі знають, що восени у нас дешевші ціни на закупку і пального, і добрив, і засобів захисту рослин. Тому, підписавши контракт в листопаді, ми вже в січні отримали гроші по форвардах і змогли все придбати і на 100% підготуватися до весняної посівної», — говорить співвласник групи фермерських господарств Наталія Тоцька.

Також ДПЗКУ знизила вартість користування зберігальними потужностями. Якщо минулого року для пшениці, ячменю та кукурудзи ціна складала 1,06 грн/день, то за весняним форвардом тариф складе 0,89 грн/день. Тобро відбулося зниження на 12,5% за рік. Для сої тариф складе 1,71 грн/день.

Окрім весняних форвардних програм, ДПЗКУ має ще одну цікаву пропозицію — програму закупівель зерна за подвійними складськими свідоцтвами. Вона передбачає укладання договорів поставки, застави та оформлення подвійного складського свідоцтва на зерно; попередню оплату сільгосптоваровиробнику — 70% від діючої на момент укладання договору закупівельної ціни на філії ДПЗКУ, яка висвітлена на офіційному сайті; остаточне переоформлення зерна протягом 60 календарних днів із моменту укладання договору на ДПЗКУ по ціні, яка в даний проміжок часу діє на відповідній філії ДПЗКУ та є найбільш привабливою на думку сільгоспвиробника, та перерахування доплати.

Фермерка Наталія Тоцька вже скористалася даною програмою і у неї на її рахунок лише позитивні відгуки.

«Не завжди є можливість зберігати продукцію на своїх складах і не завжди хочеться її продавати одразу. У лютому-березні вона може коштувати на 20% дорожче, ніж в листопаді. І тому це вигідно — отримати 70% коштів за ціною на листопад і решту — за лютневою ціною. Тому ми цією програмою користуємося на усіх наших господарствах і вона напевно вигідніша для нас за форвард», — характеризує програму пані Наталія.

Наталія Тоцька

Чому саме ДПЗКУ?

Чому фермерам варто обирати ДПЗКУ? За словами Наталії Головань, корпорація володіє 53 власними зерновими складами, які щороку модернізуються, покращуються і надають якісні послуги. Дані склади знаходяться в 20 областях України.

«Що стосується умов фінансування, то жоден банк не може похизуватися такими умовами, як у нас. І в заставу ми беремо не тверду заставу, не техніку, не будівлі, а майбутнє зерно, яке у вас вже посіяне», — говорить представниця ДПЗКУ.

Окрім того, за форвардними програмами проводиться страхування посівів. Корпорація співпрацює з провідними страховими компаніями, які гарантують 100% виплати у разі настання страхового випадку.

«Це дуже цікаво, адже зараз клімат в Україні змінюється: то йде сніг і стоять морози, то заливає сильними дощами. І я знаю, що моїм колегам фермерам вже цього року було відшкодовано страхові збитки, адже озимина у них не перезимувала», — говорить співзасновник ФГ «Вікторія-Агро 2007» Віталій Бабак.

Задоволення від співпраці із ДПЗКУ висловив і голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков. Він вважає, що малі та середні товаровиробники отримали в обличчі корпорації надійного оператора для виходу на зовнішні ринки. Усі аграрії, з якими було укладено договори вже отримали кошти.

Геннадій Новіков

«Фахівці ДПЗКУ досить ретельно підійшли до аналізу господарств. Можливо навіть дуже прискіпливо, але необхідно все ж таки вивчити клієнта досконало, і це говорить тільки про серйозність намірів роботи з партнером», — говорить Геннадій Новіков.

Отже, і фермери, і експерти запевняють у тому, що програми ДПЗКУ є вигіднішими за пропозиції конкурентів і можуть забезпечити аграріїв достатньою кількістю коштів на найвигідніших умовах. Представники ж корпорації обіцяють працювати над усуненням недоліків та знайти кошти для фінансування у випадку росту кількості заявок від господарств.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою