Форвардні програми ДПЗКУ. Говорять фермери

Форвардні програми ДПЗКУ. Говорять фермери

Служба новин 13 березня 2017 231 0

Форвардні програми Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) знаходять все більше прихильників серед малих та середніх сільгоспвиробників. А корпорація намагається йти у ногу з часом: кожного року пропонує нові програми та удосконалює старі. Сьогодні компанія пропонує осінній та весняний (зі страхуванням посівів) форварди, закупівельну програму за фіксованою ставкою та закупівлі зерна за подвійними складськими свідоцтвами. Остання з’явилася зовсім недавно, але вже змогла знайти численних прихильників серед аграріїв.

Kurkul.com вдалося поспілкуватися з cпіввласницею товариств з обмеженою відповідальністю «Бобрик», «Армійське», «Заворотичі», «Войтівське» та приватного підприємства «Русанівське» Наталія Тоцька, що працюють з ДПЗКУ за форвардними програмами, під час круглого столу «Як держава може допомогти фермеру. Шляхи взаємодії та підтримки».

«Ми працюємо з ДПЗКУ по напрямку форвардних закупівель, а саме беремо кредитні кошти під заставу озимої пшениці та кукурудзи. Це вигідно, тому що пропонують 15% річних. Такої ставки немає в жодному банку. Форвардна програма працює, вона дієва, за рахунок неї ми вирішуємо всі свої нагальні питання», — говорить фермерка.

Kurkul.com: Розкажіть про початок співпраці з ДПЗКУ за форвардними програмами?

Наталія Тоцька: Ми почали співпрацю з одного підприємства, тому що програма для нас була новою і ми хотіли спробувати свої сили. Хотіли дізнатися умови, чи буде це нам вигідно чи збитково, зможемо ми поставити цю продукцію чи ні. Спробували один раз, нам дуже сподобалося і вже наступного року всі наші п’ять підприємств почали працювати за форвардною програмою ДПЗКУ.

Програма дуже гарна, тому що авансом отримуємо 70% грошових коштів. Це дає можливість закупити все, що потрібно для посівної — паливно-мастильні матеріали, добрива, ЗЗР. Минулого року ми першими підняли питання про те, що гроші по форвардним програмам надходять трохи пізніше, коли посівна вже пройшла. І дуже гарно, що в 2016 році корпорація зробила осінній форвард. Фактично ми підписали контракти в листопаді і вже в першій половині січня отримали гроші. Звісно, ми закупили все, що потрібно для посівної, за меншими цінами, ніж ті господарства, що будуть закуповувати усе необхідне у березні-квітні. Це дуже вигідно для підприємства.

Kurkul.com: Чи вчасно надходять виплати?

Наталія Тоцька: Виплати надходять регулярно, немає жодних затримок і вже у кінці програми, коли ми завезли продукцію на лінійний елеватор ДПЗКУ, то максимум через 3 дні після підпису документів всі кошти виплачуються.

Kurkul.com: До весняної форвардної програми включено пункт про страхування посівів. Наскільки це корисно і цікаво для вас?

Наталія Тоцька: Так, з першого траншу, який надає ДПЗКУ, закривають і ставку, яку просить страхова компанія. Це цікаво тим, що на сьогоднішній день клімат в Україні міняється: то немає снігу, то морози, то багато води йде. Я знаю колег-фермерів, яким страхові компанії цього року відшкодували збитки через те, що озимина не перезимувала.

Наталія Тоцька

Kurkul.com: Чи плануєте співпрацювати з ДПЗКУ за новою закупівельною програмою під заставу зерна?

Наталія Тоцька: Шикарна програма! Не завжди є можливість зберігати у своїх складах продукцію і не завжди хочеться її продавати одразу після збору. Продаєш у листопаді-грудні – вона має одну ціну, а в березні ця продукція має на 20-40% вищу ціну. І ви розумієте, що продавши продукцію в листопаді за 8 тис. грн, ви її вже не зможете продати в березні за 12 тис. Фермери на цьому втрачають гроші.

Коли ж ви здаєте зерно за подвійним складським свідотством, ви отримуєте 70% грошових коштів по тій ціні, яка була у листопаді, а коли вже переписуєте, ДПЗКУ робить коригування вартості за лютневими цінами. Це дуже вигідно і ми цю програму використовуємо зараз в господарствах.

Для наших підприємств ДПЗКУ стала свого роду інвестором. Сільгоспвиробники минулого року втратили всі пільги: і сільськогосподарський податок, і спецрежим ПДВ, фактично зіштовхнулися з великими проблемами. А ця програма – інвестиції у сільське господарство. Єдине, що хочу сказати, з багатьма колегами розмовляла і ніхто не чув про цю програму. Просто треба якось доносити до сільгоспвиробників, що є такі ініціативи.

Весняний форвард зараз тільки починає працювати і, згідно з його умовами, фермери зможуть отримати авансові платежі за тонну зерна пшениці, ячменю або кукурудзи у розмірі 2580 грн, а за сою – 4 980 грн/т.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою