Земельна реформа дозволить збільшити обсяги с/г виробництва на чверть — експерт

24 травня 2017 192 0
Відкриття ринку землі зможе збільшити обсяги с/г виробництва більше ніж на 25%
kurkul.comВідкриття ринку землі зможе збільшити обсяги с/г виробництва більше ніж на 25%

Україна може наростити обсяги сільгоспвиробництва мінімум на 26%, якщо буде проведена земельна реформа, пише UBR.UA.

Як ідеться в повідомленні, збільшити прибуток вітчизняні аграрії зможуть або збільшивши обсяги експорту (що в нинішніх умовах важко), або при вирощування більш прибуткових культур. Однак розводити сади або вирощувати виноград, ягоди тощо можна, тільки будучи впевненим у тому, що орендованій землі не забере.

На думку економіста IMF Group Ukraine Григорія Кукурудзи, в Україні більше половини земель знаходиться в оренді і 65% з цієї кількості — оренда короткострокова (до 3 років). Це призводить до порушення сівозміни та деградації земель.

«Плюс у світі на оформлення транзакцій із землею (наприклад, оформлення та продовження права оренди) 2% йде від всіх витрат. В Україні ця цифра сягає 4,5%. Щорічно переоформляється 1,16-1,5 млн га земельних паїв. Ці витрати можна було б скоротити», — пояснює Григорій Кукурудза.

За словами експерта, східноєвропейські сусіди України такі як Болгарія, Польща та інші, що відкрили свій ринок землі, випереджають вітчизняних сільгоспвиробників за врожайністю основних культур приблизно на 26%. Тому Україна може наростити виробництво як мінімум на стільки ж, якщо буде проведена земельна реформа. Утім це не означає, що скасування земельного мораторію відразу призведе до зростання показників. Воно лише дозволить визначити ринкову вартість угідь.

Раніше експерти стверджували, що при правильному підході до аграрної справи Україна цілком може вже в найближчі роки наростити урожай зерна із нинішніх 60-65 млн т до 70-80 млн, а в більш віддаленій перспективі — і до 100 млн т.

«Введення ринку землі, нехай і з застереженнями, може виправити ситуацію. В іншому випадку Україна так і залишиться на тому ж рівні виробництва сільгосппродукції, безнадійно відставши від конкурентів», — вважають експерти.

Виконано за допомогою Disqus