Україна має обрати нову економічну доктрину — думка

26 травня 2017 76 0
Іван Мірошниченко, народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин
kurkul.comІван Мірошниченко, народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин

Щоб залучити в Україну мільярди міжнародних інвестицій, необхідно впровадити нову економічну доктрину.

Таку думку під час виступу на 16 міжнародній конференції Grain & Maritime days in Odessa висловив народний депутат, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошниченко.

«Україна знаходиться в стані «ідеального шторму» з точки зору стану світової та національної економіки. Практично всі ризики, які існують в теорії, присутні у нас на практиці: військові, фінансові, валютні, політичні, природні і т.д. Світова криза триває. Країна в умовах війни. Зовнішні інвестиції не йдуть в Україну належним чином через наявні ризиків. Замість оздоровлення фінансовий й банківський сектори зруйнували, знищили, завдавши цим сотні мільярдів збитків людям і бізнесу. Ситуацію «покращила» світова криза і низькі ціни на товарних ринках, втрата зовнішнього ринків — усе це призвело до значного падіння ВВП у 2014-2016 рр. Українці ж «винесли» гроші з банків через недовіру і високу девальвацію. Ми, крім макроекономічної допомоги МВФ, за яку природно вдячні, більше нічого не отримали », — описує нинішній економічний стан країни Іван Мірошниченко.

На думку експерта, надання МВФ стратегічному партнеру (воюючій Україні) $1,5 млрд за півтора роки для поповнення валютних резервів не дозволить вітчизняній економіці зрости на 5-7% у рік.

Для посилення росту, на його думку, потрібно зробити ще один важливий крок.

«Нам необхідно мати стратегію підтримки внутрішнього попиту економіки за рахунок зваженої внутрішньої державної політики НБУ, державних банків та за підтримки міжнародних фінансових інститутів, спрямованих на оборонну промисловість, розвиток енергетики і енергоефективності, доріг та інфраструктури, сільського господарства.

У нас відбулося фінансове зневоднення економіки. Строгі стабілізаційні вимоги МВФ не дозволяють використовувати наші внутрішні державні можливості і інструменти. Це не є справедливо стосовно України.

Це означає, що змученій війною і політичною нестабільністю Україні треба готуватися боротися за інвестиції. Ліквідність фінансових установ зменшується, все ще дуже дорогі позикові гроші, інвестиційний капітал продовжить вихід з багатьох ринків і проектів. Щоб відвоювати увагу і гроші інвесторів, уже зараз нам потрібно думати про нову економічну доктрину і чіткий план дій для уряду», — пропонує народний депутат Іван Мірошниченко.

На думку політика, Кабмін має почати переговори із зовнішніми донорами про концептуально іншу філософію донорських програм.

«Потрібно сформувати і узгодити напрямок економіки для розширеного фінансування, вибрати конкретні проекти і отримати під них підтримку МВФ, Світового банку, інших міжнародних організацій і навіть приватних фінансових фондів та установ. Пріоритетними можуть бути кілька напрямків: оборонна промисловість, транспорт, морська інфраструктура, енергетика, сільське господарство. Потрібно зробити такий підхід головним критерієм при отриманні нової розширеної фінансової допомоги Україні», — підсумував Іван Мірошниченко.

Виконано за допомогою Disqus