Через відсутність держпідтримки аграрії змушені викидати свою продукцію — політик

26 травня 2017 473 0
Політика держави має бути спрямована на компенсацію за кредитами, проекти з розвитку селекційної та насіннєвої бази
kurkul.comПолітика держави має бути спрямована на компенсацію за кредитами, проекти з розвитку селекційної та насіннєвої бази

Оскільки бюджетні гроші, передбачені для аграрної галузі, йдуть виключно на фінансування чиновників, аграрії не отримують належної державної підтримки, пишуть Українські національні новини.

Про це заявив економіст і політик Валерій Коновалюк.

За його словами, в південних областях України аграрії сьогодні не можуть реалізувати весь обсяг готової продукції і змушені її викидати.

«А наші сусіди поляки при наявності більш 2 млн дрібних фермерських господарств (5-10 га) щорічно підвищують виробництво сільгосппродукції на 20%. Не буде розвитку там, де на прокорм чиновників йде три чверті виділених коштів з бюджету. Сьогодні необхідно змінювати ситуацію з точністю до навпаки. На розвиток агросектору має виділятися більша частина бюджету. Ці кошти треба спрямувати на фінансову підтримку і протекціонізм вітчизняних сільгоспвиробників, стимулювання розвитку насіннєвої бази і підтримку переробних підприємств з високою додатковою вартістю», — пише політик.

Державна політика, на думку Валерія Коновалюка, повинна бути спрямована на компенсацію за кредитами, проекти з розвитку селекційної та насіннєвої бази, а також податкові преференції для виробників готової продукції із сільськогосподарської сировини.

Нагадаємо, що робота Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів «коштувала» платникам податків 770 млн грн, що становить майже половину аграрного бюджету країни (46%).

Виконано за допомогою Disqus