Уряд має надати земельну іпотеку дрібним виробникам і сімейним фермам — Мірошніченко

2 червня 2017 126 0
Іван Мірошніченко, народний депутат, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і учасник міжвідомчої робочої групи з розробки земельної реформи
kurkul.comІван Мірошніченко, народний депутат, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і учасник міжвідомчої робочої групи з розробки земельної реформи

Кабмін має розробити систему фінансової підтримки під заставу сільськогосподарської землі і надавати її першочергово дрібним агровиробникам.

Про таку таку ініціативу розповів у блозі Kurkul.com народний депутат, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і учасник міжвідомчої робочої групи з розробки земельної реформи Іван Мірошніченко.

Читайте за темою Іван Мірошніченко: 7 тез про земельну реформу

«Саме держава через свої фінансові інститути (банки) повинна гарантувати альтернативу та надати кредитування під землю і забезпечити власників паїв, які бажають проводити бізнес, дешевим позичковим ресурсом. Вона може розробити державні програми і надавати під забезпечення землею пільгову позику, наприклад, на створення сімейних ферм, теплиць тощо. Якщо якась родина чи декілька родин виявлять бажання спробувати себе в аграрному бізнесі, то вони повинні мати право закласти землю, взяти на неї кредит (компенсація кредитної ). І коли за 3 роки запуститься ринок землі, у них буде молочна ферма чи фруктовий сад. Саме так слід вирощувати малий та середній бізнес. Це світова практика і треба її застосовувати в Україні», — наголосив народний депутат.

На думку Івана Мірошніченка, кредитувати мали б насамперед державні фінустанови, але було б добре, якби долучилися й приватні.

«Однак оскільки економічні ризики великі, то, на мій погляд, ключова роль все-таки буде за державою. Я думаю, що потрібно приймати швидке і революційне рішення про те, що у випадку дефолту виробника земля переходить у власність держави. Далі варто справедливо її оцінити (не дешево, а навіть із певним запасом), дати фермерам під неї кредити на 10 років під 6-7% річних», — пояснив Іван Мірошніченко.

На його думку, може бути кілька варіантів фінансування під землю державою. Перший — цільове рефінансування від НБУ.

«Земля — це надійне забезпечення, тому надруковані під неї гроші — це не аванс в космос, не пуста емісія, а забезпечена, «зв’язана» емісія (гроші витрачатимуться в Україні)», — пояснив він.

Другий — передбачити у бюджеті на 2018 р. кошти на державну програму фінансування проектів розвитку сімейних ферм і малих фермерських господарств під заставу прав власності та прав користування землею сільськогосподарського призначення.

«У середньостроковій перспективі (3-5 років) варто закріпити бюджетне пільгове та довгострокове кредитування через державні та приватні банки малих господарств і сімейних ферм. Передусім це стосується таких сфер, як садівництво, овочівництво, ягідництво, тваринництво (виробництво молока, сиру, органічних продуктів), будівництво теплиць», — додав Іван Мірошніченко.

Виконано за допомогою Disqus