Диких свиней в Україні треба знищити — Башинський (ОПИТУВАННЯ)

6 червня 2017 1281 0
Дикий кабан під прицілом
Пухавiцкiя навiныДикий кабан під прицілом

Поки в Україні будуть дикі свині, що вижили в зонах АЧС, треба готуватися до того, що цей вірус буде жити на українській території завжди, пише UBR.ua.

Таку думку озвучив національний консультант FAO з питань біобезпеки та ветеринарії в Україні Віталій Башинський.

Читайте за темою Як розповсюджується АЧС: Kurkul.com запускає карту моніторингу

За його словами, вірус АЧС швидко мутує і його носіями стають особини, що вижили. А це набагато небезпечніше, ніж вимирання поголів'я, коли хвороба зупиняє себе сама.

«Якщо у нас будуть дикі свині — носії вірусу, що вижили, то вони почнуть потроху заражати своє потомство. Тоді АЧС в Україні буде завжди. Так, як це було в Іспанії та Португалії», — розповів Віталій Башинський.

Якщо раніше при спалаху хвороби в невеликому господарстві з поголів’ям 50 свиней вірус виявляли протягом 7 днів у 100% поголів'я, то тепер, якщо вчасно видалити першу хвору тварину, то інші тварини можуть не захворіти зовсім.

Як стверджує експерт, на перший погляд, цей факт указує на зниження вірулентності (здатність заражати) вірусу АЧС. Але насправді це гірше, ніж на 100% зараження і як наслідок — 100% смертність.

Тому, за словами Віталія Башинського, біобезпека повинна стати свого роду релігією для свинарів. Тим більше, досвід передових українських підприємств показує, що убезпечити поголів’я свиней від цієї небезпечної хвороби цілком можливо.

Виконано за допомогою Disqus