США. На своєму полі фермер виявив останки древнього мамонта

12 червня 2017 133 0
Залишки мамонта
factsinter.comЗалишки мамонта

Під час установки дренажних труб на своєму соєвому полі на околиці містечка Челсі фермер Джеймс Брістл і його сусід виявили величезні кістки. Згодом учені встановили, що це останки мамонта, пише Factsinter.com.

За словами фермерів, під час робіт екскаватор натрапив на щось тверде на глибині. Вони відразу зрозуміли, що їхня знахідка має великий розмір. Спочатку вони припустили, що під землею міг виявитися стовбур дерева або елемент конструкції зруйнованого паркану.

Однак при більш ретельному огляді місця була виявлена величезна кістка довжиною близько 1 м.

Зіставивши розміри знайдених останків, фермери відразу ж здогадалися, що останки не могли належати корові. Зробивши припущення про те, що дивний об'єкт міг бути фрагментом останків динозавра, фермер негайно зв'язався з Мічиганським музеєм палеонтології, розташованим в 15 км неподалік.

На місце виїхав директор музею — професор Даніель Фішер. Ціла команда палеонтологів, що складається з 15 чоловік, детально обстежила реліквію. На жаль, Джеймс Брістл дав вченим на роботу тільки один день у зв'язку з тим, що підганяли терміни польових робіт.

Два місцеві екскаватори прибули на місце виявлення гігантської кістки і прорили котлован глибиною до 3 м. Робота кипіла повним ходом, і палеонтологи незабаром виявили останки доісторичного мамонта.

Загалом палеонтологи під час розкопок підняли з-під землі приблизно на 20% скелета стародавнього мамонта. Так, дослідникам вдалося вийняти гігантський череп з бивнями, далі були знайдені елементи хребта, ребра, лопатки і тазова кістка.

Мамонти жили в Північній Америці до свого повного зникнення приблизно 12 тис. років тому. Раніше в штаті Мічиган вченими було виявлено лише 30 великогабаритних останків доісторичних тварин. Більшість з колишніх знахідок були лише фрагментами повного скелета, і тільки п'ять із них, включаючи останки з фермою Брістла, можна назвати більш-менш цілісною картиною скелета тварини.

Кожну кістку піддали ретельному дослідженню в лабораторних умовах. За оцінками експертів, знайдений мамонт, імовірно, жив 12 тис. -15 тис. років тому і помер у віці 40 років.

Професор Фішер висунув припущення, що кістки належали гібриду звичайного мамонта і найбільшого в Північній Америці колумбійського мамонта.

Американський фермер погодився пожертвувати знайдені в межах своїх володінь кістки для подальшого вивчення в Мічиганському університеті. Якщо вченим дійсно вдасться довести, що стародавні люди вбивали мамонтів і вживали в їжу їх м'ясо, то цей випадок допоможе відсунути дату першого відомого поселення на південному сході Мічигана на кілька сотень років назад.

А поки вчені формують повний скелет знайденої тварини, доповнюючи цей останки зліпків кісток зі скловолокна, а також інших наявних елементів із колишнього археологічних знахідок.

Виконано за допомогою Disqus