Урожай гречки буде меншим, ніж торік

25 липня 2017 99 0
Гречка
Дніпро ЧасГречка

Площа збору гречки в Україні в 2017 р. становитиме 151 тис. га. Таким чином, за врожайності 11 ц/га цілком реально отримати понад 166 тис. т зерна гречки.

Це менше порівняно з попереднім роком на 6%, проте цілком достатньо для забезпечення потреб внутрішнього ринку, пише «Агробізнес Сьогодні»

У поточному та попередніх зернових сезонах гречка перебуває в переліку об’єктів державного регулювання, на які встановлюються мінімальні та максимальні інтервенційні ціни, що давало підстави за несприятливої цінової ситуації на ринку здійснювати фінансові або товарні інтервенцій.

Проте наразі ще не визначені види агропродукції, які потраплять до списку таких об’єктів у сезоні 2016–2017 МР. 

«При цьому за підсумками 2016 р. частка гречки в цій споживчій групі знаходиться у межах 2–3%, що цілком можливо замінити іншими альтернативними продуктами. І це при ситуації, коли обсяги споживання гречки на внутрішньому ринку мають тенденцію до зниження. До основних причин цього належать високі закупівельні ціни на зерно гречки, а також скорочення чисельності населення країни», — ідеться в повідомленні.

Зокрема за період з вересня 2015 до червня 2016 рр. зерно гречки подорожчало з 11 до 20 тис. грн за 1 т на умови EXW, а гречаної крупи — із 19 до 32 тис. грн. Зростання внутрішніх цін на крупу обумовлене значним зменшенням її виробництва в 2015 р. На той час воно становило 66,9 тис. т, що на 24% менше рівня попереднього року.

«У поточному сезоні на внутрішньому ринку відбувається зменшення попиту на зерно гречки та крупу. Це викликано загальним зростанням цін у цьому сегменті ринку. Споживачі віддають перевагу дешевшим видам круп. Разом з тим, у новому сезоні ситуація на ринку гречки може змінитися», — стверджують експерти.

Виконано за допомогою Disqus