SesVanderHave анонсувала нові досягнення в селекції цукрових буряків

6 жовтня 2017 196 0
Цукрові буряки
Kurkul.comЦукрові буряки

5 жовтня в селищі Ставище на Київщині відбувся День поля, організований компаніями «Сесвандерхаве Україна» і «ЛНЗ». Аграрії, що з’їхалися з різних регіонів України, мали змогу дізнатися про нові технології у селекції цукрових буряків, а також оцінити властивості нових гібридів SESVanderHave безпосередньо на демо-полях.

Про це повідомляє SuperAgronоm.com.

Компанія Сесвандерхаве є світовим лідером у селекції цукрових буряків і спеціалізується виключно на цій культурі. На український ринок компанія вийшла у 1993 році. Зараз її частка в реалізації насіння цукрових буряків становить 43%. Провідні позиції їй вдалося отримати передусім завдяки якісній генетиці пропонованих гібридів, а також власному заводу — єдиному в Україні, що виробляє насіння цукрових буряків.

«Завод працює вже понад 10 років і це дає нам значні переваги. Адже наближає нас до потреб споживачів, допомагає виконувати їхні побажання щодо обробки, щодо якості і термінів доставки насіння», — зазначив у коментарі для SuperAgronоm.com генеральний директор ТОВ «Сесвандерхаве-Україна» Олександр Мельник

День поля розпочався з презентації здобутків компанії та анонсування нових технологій, які бельгійська SESVanderHave впроваджує  у свою селекційну діяльність, реагуючи на потреби ринку та виклики, які ставлять перед виробниками природно-кліматичні зміни.

Зокрема, як зазначив у своїй доповіді Василь Козій, спеціаліст по насінню ТОВ «Сесвандерхаве-Україна», компанія активно вивчає нові рішення для контролю бур’янів через створення «спеціальних гібридів» цукрових буряків.  Для ринку США — це ГМ гібриди, а оскільки ГМО заборонені в Європі, то компанія для цього ринку має гібриди, створені класичними методами, і з можливістю використання  гербіцидів-інгібіторів АЛС. Незабаром такі гібриди, але тільки після ретельного вивчення всіх аспектів нової технології у виробничих умовах (насамперед післядія гербіцидів), будуть запропоновані  українським аграріям.

А ще, на додаток, — це нові гібриди із подвійною стійкістю до хвороб по «тандем-технологіях» — це технології з використанням подвійних носіїв стійкості  до однієї, чи кількох хвороб, наприклад ризоманії, нематоди, чи хвороб коренеплодів.

Також своїм досвідом співпраці з «Сесвандерхаве Україна» поділився Андрій Полтавець, директор компанії «ЛНЗ». Він зазначив, що співробітництво обох компаній триває вже майже півтора десятиліття і запорукою таких тривалих і взаємовигідних відносин є якість насіннєвого матеріалу та гнучкість «Сесвандерхаве» у питаннях реалізації запитів споживачів.

Друга частина заходу продовжилася на полях підприємства «Інтерагросервіс». Тут були представлені демо-ділянки з 9 гібридами. З них один — Аргумент — зареєстрований в Україні в минулому році, а решта — Панда, Карпати, Тапір, Боа, Балі, Пітбуль, Хорнет, Анаконда — перебувають на державних випробуваннях. Як зазначив Сергій Дучак, агроном ТОВ «Сесвандерхаве-Україна», цьогорічні погодні умови, зокрема посуха, яка в Київському регіоні тривала досить довгий період, не дали змоги гібридам повністю розкрити свій потенціал. Однак і обрахована біологічна врожайність практично усіх представлених гібридів коливалась у межах 80 т/га і більше.

У коментарях SuperAgronom.com більшість присутніх на Дні поля аграріїв зізнавалися, що цукровий буряк — одна із найбільш рентабельних культур. Багато з них планують наступного року збільшувати площі під ним і, зокрема, вже намітили для цього гібриди селекції SESVanderHave, які найбільше підходять для їхнього регіону за врожайністю і стійкістю до посухи і хвороб.

Виконано за допомогою Disqus