Є дві складові якісного урожаю льону — експерт

26 серпня 2015 103 0
Є дві складові якісного урожаю льону — експерт
Уoutube.comЄ дві складові якісного урожаю льону — експерт

Найпоширенішими помилками, які роблять аграрії при вирошуванні льону є використання системи захисту рослин та підбір насіннєвого матеріалу, про це в інтерв’ю Agrotimes розповів директор приватного сільськогосподарського підприємства «Альфа-Агро» Ігор Брагінець (Херсонська область).

За його словами, господарствам заважає отримувати прийнятну врожайність, по- перше, система захисту. Потрібно внести гербіциди саме в потрібний час, якщо зробити раніше, то ми приберемо з поля не всі бур’яни, а пізніше — отримаємо фітотоксичність. Друга найпоширеніша хиба — це підбір насіннєвого матеріалу. Льон належить до культур низькоінтенсивних, у яких кількість урожаю напряму залежить від якості насіннєвого матеріалу.

«На сьогодні дуже багато фальсифікату на ринку. Якщо товарний льон коштує 10 тис. грн/т, то насіння — 25–30 тис. грн, тож окупність такого «бізнесу» висока. Я знаю не мало господарств, які беруть товарне насіння, чистять його, перевіряють на схожість і продають. Але ніхто не аналізує, яка це репродукція — перша, друга чи четверта, а між ними дуже суттєва різниця в урожайності», — зазначає експерт.

Також додає, що такимим товаром вони демпінгують на ринку, а аграрії потім бідкаються, що купили дешевий продукт.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою