Південноафриканська

Південноафриканська
www.zoosite.com.uaПівденноафриканська

Назва породи

Південноафриканська (South African)

Тип тварини

Лисиця

Напрямок

Хутрові - хутрові

Компанії племрепродуктори

Історія

Південноафриканські лисиці, що на латині звучить як «Vulpes chama», є широко поширеними тваринами на південних територіях Африки, від Зімбабве до Анголи. Її місцем існування є головним чином відкриті савани і напівпустелі.

В Південно-африканській республіці, середня щільність складає 0.3 лисиці на км2, а загальна чисельність населення була оцінена в 31,000 особин. У деяких областях ареалу їх проживання, населення лисиці зростає, в інших – зменшується, тому що фермери вважають, що лисиці переслідують худобу. Лисиці фактично тільки підбирають харчові відходи на сміттєзвалищах, але вони не вбивають маленьких ягнят. Але фермери не вірять цьому і тому щорічно вбивають від 2500 до 5000 тварин, що становить приблизно 16 % їх популяції. Відзначено смертність лисиць від використання сільськогосподарських отрут. В цілому, за останні десятиліття спостерігається розширення ареалу південно африканської лисиці, хоча в деяких областях спостерігається скорочення її населення. Вид не внесений до списку в Додатку конвенції Сайтс (CITES), однак вид охороняється в ряді заповідних територій і приватних ранчо в Ботсвані, Намібії та Південній Африці.

Стандарт породи

Забарвлення вовняного покриву постійно варіюється, що безпосередньо залежить від місцевості, в якій мешкають особини. Для лисичок характерні різні відтінки, починаючи від чорного і закінчуючи сірим забарвленням, причому постійно переливаються сріблясті смуги. Також для забарвлення шерсті стандартні світлі жовтуваті відтінки в бічних областях і в районі живота. Закінчення хвостика завжди чорного насиченого кольору. Середньостатистична лисиця має  вагу від 3 кг до 6 кг, довжина тулуба при цьому становить приблизно від 45 см до 65 см, довжина хвоста варіюється в районах 25 см – 45 см, а висота середини холки становить приблизно 25 см – 35 см.

Господарська характеристика

Сезон розмноження: весна, початок літа. Південноафриканські лисиці стають статевозрілими у віці від 9–10 місяців. Вагітність триває 51–53 днів. На початку літа народжується 3–5 голих цуценят, кожне має середню вагу при народженні 50 -100 грамів. Материнським молоком вони харчуються до 6–8 тижнів. Перші тижні вони проводять в норі, трохи пізніше щенята починають грати за межами лігва протягом не тільки ночі, а й дня. Самостійними лисенята стають в 4 місяці, з цього моменту вони починають добувати їжу самостійно. Активні лише вночі, а протягом спекотного дня ховаються в лігві серед скель, або під землею. Нори риє самостійно або «облаштовує» природні поглиблення і ямки. У шлюбний період лисиці живуть парами, але як і раніше полюють окремо. Не територіальні, тому різні пари можуть жити в безпосередній близькості один від одного. Їх сімейна ділянка може бути від 1 до 4,6 квадратного км, при цьому можливе часткове перекривання ділянок сусідніх пар.

Живе південно африканська лисиця на самоті, уникаючи родичів. Знаходить собі пару тільки в шлюбний період.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші фермерські новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Куркульський вісник.

Выполнено с помощью Disqus