Ожина названа найпростішою ягідною культурою для початківців — пояснюємо чому

12 січня 2023 178 0
Ягода ожини сорту Карака Блек
Kurkul.comЯгода ожини сорту Карака Блек

Ожина є кращою культурою для фермера-початківця, тому що:

  • не має великої кількості шкідників та хвороб;
  • менш чутлива до помилок формування й обрізки;
  • невибаглива до живлення.

Про це розповіла Тетяна Стукало, керівниця розплідника Tevitta, у матеріалі «Як не прогоріти з вирощуванням суниці та інших ягід — аналіз ґрунтово-кліматичних умов».

Тетяна Стукало зазначає, що в їхніх умовах на Черкащині на сьогодні найзручнішою є ожина. Вона є дуже пластичною, пристосовується до різного рівня агротехніки та компенсує можливі її недоліки.

«Ожина досить проста культура. Просто обрізається, пробачає помилки. Якщо трохи довше або коротше люди обрізали – нічого страшного, вона відросте. Особливо немає проблем із ремонтантними сортами», — говорить фахівчиня.

Також вона зазначає, що ожина практично не хворіє, невибаглива до живлення, вкрай рідко уражується кореневими хворобами. Складається враження, що це могла б бути ідеальна ягода для Центру України, проте має вона і деякі недоліки, зокрема недостатню морозостійкість.

Читайте також: Промислове вирощування ожини як напрямок бізнесу — думка експерта

«Якщо лише не забувати про ожинового кліща, Acalitus essigi Hassan, та вчасно проводити інсектицидні обробітки. А все решта — дрібниці», — каже Тетяна Стукало.
Читайте також: Промислове вирощування ожини як напрямок бізнесу — думка експерта

А от найскладнішою і найвибагливішою у догляді є, на думку керівниці розплідника Tevitta, полуниця. Хоча якраз вона і є «королевою» споживацьких вподобань.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus