Kramp: ми зробили все, щоб спростити доставку запчастин під час війни

Kramp: ми зробили все, щоб спростити доставку запчастин під час війни

28 листопада 2022 440 0

Нідерландська компанія Kramp — магазин агротоварів, який вийшов за межі стандартних офлайн продажів та позиціонує себе, як «One Stop Shop», тобто місце, де фермер може знайти все. В червні Kramp запустив онлайн магазин для аграріїв з України. Згадуючи цей період і невизначеність, крок був ризиковий. Але задумане вдалось, а компанія і далі, попри війну будує масштабні плани. Тому сьогодні ми розповідаємо на прикладі компанії Kramp про те, як не загубитись у хвилі паніки та продовжувати розвивати бізнес в Україні.

Про компанію

В далекому 1951 р. один чоловік з м. Варссевельд, що на Півдні Нідерландів, купив косарки та комплектуючі. На це все він витратив €3 тис. Звали його Йохан Крамп. Довго не думаючи, свою компанію він найменував власним прізвищем. Чоловік власноруч створював каталоги та почав продавати товари. В перші роки він був і закупівельником, і продавцем, і адміністратором та робітником на складі. І у нього почало виходити.

«Успіх бізнесу залежить від чотирьох факторів: удачі, старанної роботи, старанної роботи та старанної роботи», — говорив Крамп про власний бізнес.

Невдовзі почали з’являтись перші клієнти. А завдяки тому, що компанія знаходилась між трьома країнами, він почав продавати товар за кордон. Згодом асортимент розширюється. Містер Крамп створює перші склади. Що ж тоді купило покупців, якщо на ринку були сотні аналогічних фірм? На думку керівництва, секрет у простоті та ефективності. В цих двох словах криється й мета роботи Kramp. 

Читайте також: Аграрний фронт — праця і боротьба українських фермерів

Масштаби та географія продажів зростала. У 2001 р. Kramp запустив інтернет-магазин. У 2019 р. створено додаток для мобільних телефонів.

«Зараз ми займаємо провідну позицію в Європі на ринку постачання запчастин і надання послуг для сільськогосподарської та будівельної галузей, а також у сфері тваринництва, лісового й садово-паркового господарства», — розповідають у компанії.

Все починалось з одного працівника. Наразі ж в компанії працюють 2600 людей, а склади розміщені у Нідерландах, Німеччині, Фінляндії, Данії, Польщі, Франції, Великій Британії та Швеції. Тобто з локального стартапу компанія стала загальноєвропейською. 

Історія українського Kramp 

В Україні Kramp з'являється у 2018 р., поглинувши компанію Grene. Перші роки на ринку були непростими, оскільки вже через кілька років почалася коронавірусна криза.  Втім, плани не змінились, і офлайн продажі розпочались. На 2022 р. в планах було запустити інтернет-магазин. А далі була війна і всі її наслідки. Але компанія не вийшла з України, а навпаки працює і будує дуже амбітні плани.

«З початку повномасштабної війни ми швидко відновили офлайн роботу та постачання з Європи, щоб забезпечити наших клієнтів усім необхідним для стабільної роботи. Паралельно ми працювали над вебмагазином, і так сталося, що його відкриття відбулося в розпал війни — у червні», — розповів керівник української філії Андрій Попов.

alt

З його слів, найважчим у реалізації нового проєкту в умовах війни виявився пошук стабільного інтернету. «Компанія повністю взяла на себе організацію, а також всі витрати з евакуації наших співробітників та їхніх сімей у гірську місцевість на Заході України. Там були складнощі з інтернет-покриттям. З іншого боку, ми відчули неперевершену підтримку наших колег з-за кордону, які були готові підлаштовуватись під нас та зробили величезний внесок в успішний запуск проєкту», — поділився він. 

Онлайн-магазин Kramp — це класичний веб-шоп, де ви знайдете все необхідне для вашого сільськогосподарського бізнесу. Наступною ціллю український офіс ставить стати Digital-компанією № 1 в Україні на ринку сільгоспзапчастин.

Читайте також: Сергій Кролевець: Незважаючи на війну, ми продовжуємо будувати підприємство з глибокої переробки кукурудзи

«Наша мета — максимально спростити процес підбору та замовлення запчастин для клієнтів. Плануємо втілювати цей план через введення інноваційних digital інструментів, робота над якими вже почалась. З точки зору розвитку компанії, наша мета до 2025 р. — увійти мінімум до ТОП-3 компаній за обсягом реалізації продукції на ринку сільгоспзапчастин України», — розповів про плани директор компанії. 

Інший проєкт, який має бути втілений протягом наступних 3-4 років — це запуск класичного маркетплейсу для аграріїв під назвою «Makers». Це буде свого роду аналог Amazon в агробізнесі.

«На цьому маркетплейсі будуть розміщуватися виробники, які пропонують свій товар. Я впевнений, що проєкт буде успішним в Україні, і навіть переконаний, що стане більш популярним, ніж в Європі. Тому що наш фермер — це та людина, яка прагне знайти найкращі умови для купівлі», — зазначив Андрій Попов.

Що можна купити у Kramp?

В інтернет-магазині Kramp представлено понад 700 тис. товарів, а всього на складах Європи є понад 1,5 млн артикулів.

«Переважна більшість асортименту, який ми пропонуємо — це запчастини, деталі та комплектуючі. Якщо ми кажемо про тваринництво, то пропонуємо поїлки, мати для корів. Тобто наше спрямування — це складові для агробізнесу», — розповів керівник проєкту.

Клієнти онлайн-магазину мають доступ до замовлень 24/7, вони одразу бачать терміни поставки, наявність на складі в Україні та Європі і, звичайно ж, ціни. Вони можуть створювати кошики, списки Обраного, ділитись ними з іншими колегами, у кого також є доступ до веб-магазину.

«Сутність Kramp – it's that easy. Це єдине місце, де ви можете купити абсолютно все. Навіть наші клієнти жартують: «Якщо цього немає в Kramp, значить, цього не існує взагалі», — зазначив Андрій Попов.

Щоб розпочати співпрацю з магазином, необхідно заповнити невелику форму — заявку на створення облікового запису.

Як фермеру купити товари з Kramp?

Інтернет-магазин Kramp має широку мережу дилерів по всій Україні, тому для роздрібних замовлень, ми радимо звернутись саме до дилерів. У випадку якщо ви маєте намір співпрацювати та мати доступ до інтернет-магазину, вам необхідно буде заповнити невелику анкету, щоб ми змогли з вами зв'язатись і познайомитись.

В компанії є кілька каналів продажу:

  • Перший канал — це digital середовище, тобто інтернет-магазин.
  • Другий — це класичний офлайн. Тобто у Kramp є торговельні представники або акаунт-менеджери, які працюють на всій території України, зустрічаються з клієнтами, пропонують співпрацю.
  • Третій — кастомер сервіс. Ця частина команди працює з клієнтом у форматі телефонної розмови, листування, месенджерів та інших засобів комунікації.

Аналогова запчастина = оригінальній, але з -25% від ціни 

На платформі Kramp представлена велика кількість товарів на кожен гаманець. Існують як оригінали (Крамп співпрацює з офіційними виробниками — ред.), так і аналоги різного походження.

«Припустимо, в нас є авторитетна компанія, яка торгує технікою. Назвемо її, наприклад, JD. Комплектуючі до цієї техніки виробляються на промислових майданчиках інших підприємств, де компанія розміщує свою заявку. Тобто у цього виробника виготовляються деталі, на яких клеять лого нашої компанії. Решту ж також продають. То в чому різниця між ними?», — запитує Андрій Попов. 

Kramp же співпрацює з цими підприємствами-виробниками і пропонує аналогові деталі з якістю оригінальних та з -25% вартості. Тобто ви як кінцевий споживач отримуєте ту саму якість за менші гроші. 

«Ми працюємо з преміальним продуктом, але дешевшим, ніж оригінальний. Тому у клієнта вже є вибір: чи в офіційного дилера купити оригінал, чи піти до сусіднього дилера, і він може йому запропонувати або оригінал, або дешевший аналог», — підсумовує представник компанії.

Він також додав, що коли людина має серійний номер оригінальної запчастини, то може ввести його на сайті й одразу отримає пропозиції аналогів, різних виробників. 

«Поясню на простому прикладі — газонокосарка Stiga. Найбільш розхідний матеріал — це ніж. Ви задаєте сайту цю запчастину, і він вам показує 10 аналогічних за характеристиками та кресленнями ножів, різних виробників. Далі ви обираєте той, що вас більше цікавить», — пояснив Андрій Попов.

Про співпрацю з росією 

В перші дні війни український офіс був намірений написати офіційне звернення до керівництва компанії про вихід із ринку росії. Але там все і без звернень розуміють. Тому наразі продажі там значно скоротили.

«Kramp на ринку росії працював понад 20 років. Всі поставки, які йшли з Європи на рф, компанія припинила. Тобто на російському ринку Kramp як компанія ще присутня, але її діяльність згортається», — зазначив Андрій Попов.

За прогнозами керівника української філії, наступного року Kramp припинить діяльність у цій країні. 

Про ринок запчастин в Україні

Зі слів керівника Kramp, наразі ринок запчастин в Україні дуже нестабільний. На постковідну кризу наклалася військова агресія проти України.

«Все надзвичайно змінилось, починаючи від логістичних ланцюжків, закінчуючи зростанням ціни на енергоносії та сталь. Ми розуміємо, що ринок буде волатильним як мінімум наступний рік-два. І наразі є деякі напрямки, в яких навіть ми не можемо до кінця гарантувати точний термін доставки», — зазначив він.

Директор компанії також розповів, що за останні 2 роки кардинально змінились і ціни на товари. На деякі позиції вартість зросла навіть на 100%. Це насамперед товари з довгим логістичним ланцюжком або енергоємні виробництва. 

Щодо доставки в Україну, то компанія здійснила кілька превентивних кроків для її покращення. По-перше, збільшили складські запаси, по-друге, спростили ланцюги поставки з Польщі та Німеччини. 

«Ми переглянули і вид транспорту, і його кількість, і періодичність поставок, і консолідацію. Тобто ми зробили дуже багато кроків для того, щоб максимально застрахувати себе від якихось несподіванок. Тому попри війну ми в цьому році ростемо за обсягом продажів у порівнянні з минулим роком», — поділився Андрій Попов.

Тож Kramp позиціонує себе, як інтернет-магазин для дилерів, де є буквально все. Компанія створює амбітні плани — запустити в Україні перший маркетплейс агротоварів. Наразі ж українське відділення активно працює і намагається вийти на перші щаблі рейтингу серед продавців запчастин та комплектуючих до агротехніки.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus