Заробити більше на птахофермі — 8 порад для економного опалення

Заробити більше на птахофермі — 8 порад для економного опалення

9 квітня 2024 209 0

Кожен досвідчений птахівник скаже, що для утримання курей важливі 2 речі — це корми та тепло-світловий режим. Просто увімкнути світло чи опалення в курнику — абсолютно не вихід. Кожен додатковий кіловат списує кошти з рахунку фермера. До того ж з війною існують проблеми з перебоями та вартістю електроенергії. Щоб домогтись економії фермери готові переходити на альтернативні джерела світла, а також шукають рішення технологічні.

Тому сьогодні експерти компанії Big Dutchman Жанетт Пешель та Аксель Шульц порадять, як заощадити кошти фермерів при опаленні птахоферми.

1. Визначте скільки електроенергії ви витрачаєте

За підрахунками експертів 6,5 кВт·год витрачається на 1 курку-бройлера на рік. Проведіть перевірку, скільки електроенергії витрачає ваша ферма на 1 голову стада за тиждень чи місяць. Також визначте, яка з частин забезпечення ферми споживає найбільше електроенергії. Так ви зрозумієте, яке обладнання вам потрібно удосконалити.

Традиційно найбільше електроенергії споживає вентиляція та система забезпечення комфортної температури для поголів’я.

2. Несправна техніка = зайві витрати

Важливо час від часу перевіряти всі системи у пташниках. Наприклад, захисні ґрати вентилятора можуть забруднюватись, заважати доступу повітря і впливати на споживання енергії. Це ж стосується теплообмінників, опалювальних приладів і усіх електроприладів. Тому після завершення циклу відгодівлі, варто провести роботи з обслуговування техніки. Контроль техніки не варто затягувати в часі, особливо взимку, щоб пташник не надто сильно охолонув.

3. Не забувайте про теплоізоляцію

Теплоізоляція вберігає від зайвих втрат тепла взимку, а літом — від надмірної жари в пташнику. Вона допомагає підтримувати стабільну температуру і зменшити потреби в охолодженні або опалюванні.

Зверніть увагу на негерметичні місця в стінах, даху та підлозі, а також на ворота, вікна, вентиляційні отвори. Камера-тепловізор допоможе визначити місця, через які надходить холод в приміщення. Далі спробуйте ізолювати проблемні зони.

Вплив теплоізоляції на енергоефективність

4. Світлодіодні світильники можуть заощадити до 60% витрат на електроенергію

Зверніть уваги на лампи. Якщо ви досі використовуєте звичайні вологонепроникні лампи, то варто замінити їх. Для прикладу використання світлодіодних ламп заощадить до 60% витрат на електроенергію у порівнянні зі звичайними лампами.

На ринку є великий асортимент світлодіодних світильників розсіяного світла з відсутністю мерехтіння, однорідним розподілом світла, регулюванням яскравості від 0 до 100, широким спектром світла від теплого білого до холодного білого, плавним регулюванням та іншими характеристиками. Тому оберіть оптимальний варіант за ціною та характеристиками.

 Внутрішній простір пташника

5. Теплообмінник допоможе зекономити на опаленні

Коли ми говоримо про витрати на опалення, то найбільший потенціал для економії має теплообмінник. Він допомагає повторно використовувати тепло з відпрацьованого повітря пташника. За принципом перехресного потоку, холодне свіже повітря і тепле повітря приміщення одночасно пропускаються через теплообмінник, не змішуючись одне з одним. Фільтри забезпечують потрапляння в теплообмінник тільки чистого відпрацьованого повітря (це також знижує викиди пилу і поширення запахів). Таким чином нагріте свіже повітря потрапляє у пташник і рівномірно розподіляється там відповідними циркуляційними вентиляторами. Потенціал економії енергії на опалення складає до 60% (при тій самій інтенсивності вентиляції).

Теплообмінник також корисний для здоров'я тварин: якщо він працюватиме на зниженій потужності до завершення циклу відгодівлі, то додаткове повітря в пташнику підсушиться, а разом із ним і підстилка. Як результат покращиться стан здоров'я птахів та підвищиться рівень комфорту.

6. Мікроклімат з комп'ютерним управлінням зменшує цикл роботи вентиляції

Сучасні комп'ютери дають фермерам можливість управляти мікрокліматом не лише за допомогою температури та вологості, але й шляхом використання датчиків CO2 (вуглекислого газу) і NH3 (аміаку).  Комп'ютери здійснюють контроль за цими шкідливими газами та відповідно адаптують вентиляцію. Окрім загальної користі комп'ютери мікроклімату здатні регулювати обмін повітря у надзвичайно енергоефективний спосіб. Варто згадати мінімальну вентиляцію, яка знижує енерговитрати, передусім на початку відгодівлі.

Енергозберігаючі вентиляції, такі як MultiStep або вищий рівень — Dynamic MultiStep, гарантують, що витяжні вентилятори працюватимуть тільки в необхідному обсязі. Це значно скоротить витрати на електроенергію, оскільки вентиляція працюватиме тільки в потрібний момент.

Кури у пташнику

7. Обирайте газові гармати з закритим типом згорання

Утримання бройлерів неможливе без опалення. Найпоширенішими приладами в сучасних пташниках є газові гармати. Якщо для вас оптимальний тільки такий вид опалення, то варто, як мінімум, обирати гармати із закритим, а не з відкритим типом згоряння.

Читайте також: Помилки при вирощуванні курей та як їх уникнути

При відкритому типі згоряння теплова енергія спалюваного газу потрапляє в пташник разом із гарячими відпрацьованими газами. Наприклад, для такого палива як пропан, місткість відпрацьованих газів сягає 150 г/год водяної пари та 230 г CO2 на кВт опалювальної потужності. Так, ці прилади мають стовідсоткове ККД, але водночас відпрацьовані гази і водяна пара створюють потребу у значному збільшенні інтенсивності вентиляції.

У опалювальних приладах із закритим типом згорання відпрацьовані гази виходять назовні через димар. Шкідливі гази не потрапляють в пташник, відповідно можна суттєво знизити мінімальну інтенсивність вентиляції. Але слід розуміти, що обидва варіанти мають досить великі викиди CO2, які потрібно погашати вуглецевими кредитами. І якщо такої можливості немає, то варто перейти на альтернативне опалення.

8. Альтернативне опалення пташників: дорого, але довговічно

Один із варіантів — це опалювальні прилади на основі гарячої води. В пташнику встановлюється резервуар з водою з великою площею поверхні опалювача.  Вода в ньому нагрівається не газом, а відновлювальними джерелами енергії – наприклад, деревною стружкою чи гранулами з соломи.

Загалом схема опалення пташника на основі гарячої води виглядає так: вся гаряча вода подається із теплової помпи, залежно від ситуації, електроенергія, якою власне живиться теплова помпа, іде із фотогальванічної енергетичної установки, акумулятора, або з електромережі загального користування.

Схема альтернативного опалення

Наразі таке енергопостачання потребує дуже високих інвестиційних витрат і тому має тривалий термін окупності.

Але варто розуміти,  що кожен, хто використовує тепло блокової теплоелектростанції або біогазової установки, має довговічне і економічно ефективне джерело тепла.

© Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus