Реклама
Помилки при вирощуванні курей та як їх уникнути

Помилки при вирощуванні курей та як їх уникнути

12 грудня 2023 1143 0

Бізнес на птиці — це один з найстабільніших бізнесів за прибутками у тваринництві. Оскільки при незначних затратах праці й кормів, за короткий час можна отримати високоякісну продукцію, попит та ціна на яку залишається стабільною. 

Водночас права на помилку майже немає. Оскільки продуктивність птахоферми напряму залежить від технології утримання птиці. І невеликі зміни температури, світлового режиму чи корму, можуть викликати хвороби та зменшення продуктивності. 

Тому розглянемо найтиповіші помилки, яких допускають фермери при управлінні пташником:

1. Перевищення норм посадки. Іноді, щоб збільшити прибуток з 1 м2, фермери збільшують щільність посадки птиці. Але система утримання повинна забезпечувати здорове, комфортне середовище, що впливає  на максимальну продуктивність. 

2. Невідповідний температурний режим. Наприклад при утриманні курей, температура нижча 10ОС або вища 22ОС викликає у птиці стрес, вона гірше несеться, погано харчується і втрачає у вазі, стає млявою. Тому потрібно створити оптимальні умови утримання поголів'я, з правильно підібраним температурним режимом.

3. Несвоєчасне виявлення хвороб. Два найважливіших аспекти — це контроль доступу до приміщень та дезінфекція. Фермер не повинен допускати людей чи транспортні засоби в приміщення. Це один з найбезпечніших способів занести хворобу. Дуже важливо щодня спостерігати за птахами та, як тільки виникне підозра на хворобу, негайно ізолювати підозрілу птицю від решти стада.

Симптоми хворих птахів:

  • тварини рухаються повільно, мляві;
  • відмовляються від їжі та води;
  • мають набряклі лапи; 
  • щільно втягнута голова; 
  • звисають крила та хвіст; 
  • важке або напружене дихання; 
    знижена несучість;
  • чхають, хриплять або кашляють;
  • мають блідий або фіолетовий гребінець;
  • мають мутні чи набряклі очі, які сльозяться.

4. Відсутність вентиляції або протяги. Вентиляція та витяжка на фермах є обовʼязковою. Вона забезпечує надходження свіжого повітря, видалення затхлого повітря та регулювання температури.

5. Небезпечне сусідство. Варто уникати зберігання інсектицидів чи гербіцидів біля курника, а особливо всередині. Навіть їхня наявність у підстилці може спричиняти хвороби або смерть птахів.

6. Недотримання санітарних вимог. Утримання птахів у брудних, погано провітрюваних приміщеннях може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям, як проблеми з диханням, зараження кліщами/вошами, зниженням несучості.

Читайте також: ТОП-10 актуальних грантових програм для фермерів

7. Погане освітлення. Не можна тримати птахів у темному приміщенні, без природного освітлення. Додатково пташник обладнують лампами, за якими також потрібен нагляд. Надмірне освітлення робить птицю перезбудженою і вона втрачає вагу.

8. Забруднена вода. Вода у поїлках повинна бути чистою. Слід не допускати потрапляння посліду, корму чи сміття у воду.

9. Неякісний корм. Коли ваша птиця отримує якісне харчування, то вона показує гарний приріст у масі, збільшується несучість та загальне самопочуття птахів. Неправильне годування птахів може призвести до зниження росту птиці, несучості, що в кінцевому підсумку вплине на прибуток. 

Для контролю всього вищеперерахованого потрібно залучити чималу кількість фахівців. Чим більше стадо, тим кількість персоналу зростатиме. 

Куряча ферма

Як покращити управління фермою?

Навіть якщо ви знайдете достатню кількість кваліфікованих працівників — це не гарантуватиме вам 100% дотримання всіх вимог. Завжди залишається ризик помилки чи людського фактора.

До вашої уваги, кілька порад, які полегшать управління птахофермою:

1. Не намагайтесь зекономити. Це стосується, як обладнання, так і кормів. Якщо ми говоримо про інтенсивне вирощування птиці, то воно неможливе без клімат-контролю. Так ви зможете створити й підтримувати стабільні умови постійно. Не економте на якості кормів, оскільки це запорука швидкого росту птиці.

2. Біозахист. Чітко визначені методи біозахисту протягом усього вирощування є вирішальними для успішного бізнесу на птиці. Ефективний біозахист може сприяти дотриманню гігієни, боротьбі зі шкідниками та комахами на фермі та обмежити передачу хвороб усередині та між пташниками.  

3. Перерви між циклами вирощування. Адекватний час простою щонайменше 14 днів із відповідними заходами очищення та дезінфекції. Попередня підготовка необхідна для того, щоб запобігти втратам під час виведення та підростання курчат нового циклу.

4. Делегуйте обовʼязки. Закріпіть за кожним працівником ферми певні зобовʼязання, як от контроль підстилки, якості води чи загиблих птахів. Таким чином обовʼязки будуть розподілені й кожен зможе краще на них сконцентруватись. Забезпечте міцний зв’язок та координацію між усіма, хто працює на фермі.

5. Екологічний менеджмент. Управління середовищем у приміщенні включає багато компонентів: температуру, відносну вологість, вентиляцію та освітлення. Розуміння того, що ці компоненти працюють як окремо, так і разом, може допомогти вам керувати  економніше.

6. Постійний моніторинг пташників. Збільшення частоти обходу пташників і перевірка активності стада може допомогти в ранньому виявленні захворювання. Також регулярний обхід допоможе переконатися, що обладнання залишається в робочому стані.

7. Ваш персонал — ваші очі. Співпрацюйте зі своїм ветеринаром, зоотехніком, щоб розробити програму, адаптовану до здоров’я вашого стада.

8. Компʼютеризація управління фермою. Логічно, що у час комп'ютерних технологій, винайдено системи, які зменшують ризики та посилюють контроль на фермі. Якщо європейські фермери давно вже використовують їх, то в Україні тільки передові підприємства перейшли на автоматизовану систему контролю на фермі. 

Кури

Замінюємо людей компʼютером

На ринку є чимало програм, які обіцяють автоматичний контроль чи «ферму в телефоні».  Набір їх функцій дуже різний: від контролю температури до виявлення хворої птиці. 

Особливість таких програм в наступному:

  1. Широкий функціонал. Компʼютерні програми можуть контролювати годівлю бройлерної птиці, батьківського поголів’я, освітлення, водопостачання, управління параметрами мікроклімату, роботу бункерів для годівлі чи систему аварійної сигналізації. 
  2. Підвищення ступеня безпеки. 
  3. Оптимізація витрат. Можна покращити результати власного виробництва за допомогою інструментів ефективного аналізу. 
  4. Ви купуєте тільки те, що Вам справді потрібно. Кожна ферма вибирає функціонал програми під свої потреби.
  5. Сервісне обслуговування та технічна підтримка. Зазвичай разом з програмою надаються послуги сервісного обслуговування.

Як виглядає система на фермі та для чого потрібен пілот

Розглянемо можливості конкретно взятої програми. Наприклад, як от розробка BigFarmNet, від німецької компанії Big Dutchman. Розробники вказують, що програма може:

  • керувати мікрокліматом, інтенсивністю освітлення, споживанням електроенергії;
  • проводити цифровий облік ваги птиці та свиней, конверсії та складу кормів, витрат води й кормів, падежу;
  • визначити умови мікро­клімату, які найбільше впливають на щоденний набір ваги та споживання води;
  • відстежувати симптоми захворювань у поголів’я; 
  • підвищити продуктивність щоденного набору ваги та несучості;
  • підрахувати, де ви можете зекономити (наприклад, оптимізувати використання кормів, електроенергії тощо);
  • зменшити трудовитрати.

«Замість того, щоб ходити по корпусах, я можу одним натиском миші порівняти всі важливі установчі параметри та результати», — зазначає користувач системи Гідо Ангельбек.

Для того, щоб програма почала працювати, в кожному корпусі птахоферми встановлюється прилад ViperTouch. На вигляд — це невеликий екран. В ньому фіксуються всі процеси, які відбуваються з птахами на фермі, а також ViperTouch управляє витяжкою, вентиляцією, опаленням та охолодженням. Комп'ютер підключається до системи мікроклімату ферми. Також за допомогою вагових модулів здійснюється облік кормів води, ваги птиці.

По-друге, на офісному компʼютері встановлюється програма, яка виводить аналітику даних по корпусах у порівнянні з референтними параметрами. Також через програму ви можете забезпечити віддалене обслуговування всіх контролерів господарства.

«Ще дитиною я мріяв стати пілотом. Тепер я став «пілотом ферми» і з «двигуном» ViperTouch завжди можу втримати свою «машину» на найвищих позиціях», — каже Якуб Піуро, працівник ферми у Польщі.

По-третє, є додаток для смартфонів BigFarmNet.  Додаток не є варіацією дистанційного управління у чистому вигляді, а є самостійним і повноцінним програмним забезпеченням, що перетворює смартфон на мобільний термінал для вводу даних – або із корпуса на господарстві, або навіть у дорозі. Через додаток ви можете коригувати годівлю, мікроклімат, вводити вагу птиці, інформацію щодо якості підстилки тощо.

За таким принципом працює більшість додатків з комп'ютеризованого управління фермою. Тобто є базовий комп'ютер і до нього додатки, які керують різними функціями. Єдина відмінність, що кожна з програм на ринку має свій функціонал. Наприклад, деякі аналізують виключно дані, які вводить оператор і дають поради з оптимізації роботи на фермі. Інші — пропонують ширші можливості, завдяки системі адаптерів та додатків. 

Зрозуміло, що автоматизоване управління фермою — це майбутнє. До нього рано чи пізно, але прийдуть всі господарства. І головна причина в тому, що забезпечуються умови, за яких ферма стане максимально прибутковою.

Але впроваджуючи ту чи іншу систему потрібно насамперед зважати на економіку. Звичайно, якщо  йдеться про фабрику з мільйонним поголівʼям, то питань не виникає й інвестиція себе окупить одразу. Для невеликих господарств є можливість встановити не весь пакет послуг, а тільки той функціонал, який «закриє» проблемні місця. При цьому вартість інтеграції такого рішення значно нижча.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus
Реклама