Реклама
Що впливає на ціну ріпаку і коли його продавати у 2024 році

Що впливає на ціну ріпаку і коли його продавати у 2024 році

10 липня 2024 790 0

13 областей в Україні збирають ріпак. Цьогорічні площі під культурою збільшились на 24% в порівнянні з минулим роком. І це не дивно, адже торік, ріпак був однією серед прибуткових культур, тому фермери не задумуючись сіяли його.  Але українська аграрка — це ще та рулетка. Тому сьогодні говоримо, чи можуть цьогоріч фермери, які поставили на ріпак, зірвати джек-пот. 

Коли настане пік ціни

Ринок ріпаку в Україні в новому сезоні обіцяє бути цікавим та дуже конкурентним. Ціни на ріпак схильні до сезонних коливань, пов'язаних з початком жнив. Тому наразі наші переробники, які не в змозі конкурувати за ціною з експортерами, очікують середини липня для своїх закупівель. Але цього року може так статися, що ціни не дуже зреагують на жнива, бо тут відіграв роль погодний фактор.

«Ми в Агротурі Переробка проїздили різними заводами, там кажуть що немає маржі у переробці. Ціна на ріпак вже виросла в Європі через посуху та недобір вологи. В травні фактично не було дощів», — поділився трейдер компанії «Балк-Транс» Максим Павлюченко в статті на Elevatorist.com.

Натомість трейдер «Алмейда» Дмитро Сух вважає, що ціни на ріпак вже на піку і фермеру вигідніше його продавати зараз. Оскільки, європейські заводи-переробники орієнтуються все ж таки більше на власний врожай. В них є усталена практика, коли вони працюють певний період на імпортному ріпаку, наприклад, на українському. Потім вони різко обрізають імпорт сировини, щоб забезпечити приймання і переробку власного ріпаку. І тоді може статися, що обсяги українських відвантажень різко впадуть на якийсь період часу.

Читайте також: Румунський зв’язковий: транзит зерна через Румунію — чи виграє країна від ролі посередника

«Якби я був фермером, я б зараз продавав. Все одно кожен виробник розуміє свою маржинальність, точку собівартості, і вони зараз далеко за тією точкою. Я не люблю, наприклад, грати в лотерею. Я вважаю, що краще синиця в руках, аніж журавель в небі, а в цьому випадку ця синиця вже більша за журавля», — аргументує свою думку Дмитро Сух.

Цінову ситуацію з ріпаком обговорювали й аналітики Barva Invest на останньому засіданні Trend and Hedge Club. Аналітики більш глобально розглянули всі фактори, які впливатимуть на ринок ріпаку в цьому сезоні.

Що впливатиме на зростання ціни?

За словами аналітика Barva Invest Андрія Новосьолова, ріпак — це культура, яка має потенційно найкращі баланси серед основних олійних та навіть зернових культур. Позитивно на ціну впливатимуть кілька моментів: 

  • Макроекономічні складові

Варто звертати увагу, що головні центробанки світу почали знижувати ключову ставку. Першим це зробив банк Швейцарії, пізніше Європейський центральний банк, і тепер всі чекають, що це зробить Федеральна резервна система США.

Читайте також: Антикризова економія: чи достатньо одного внесення гербіциду в сезоні 2024?

«Якщо центробанки змінюють свою риторику щодо монетарної політики, це означатиме, що гроші у світі будуть коштувати не так дорого. Це, кінець кінцем, впливає на вартість усіх товарних активів, хай то авто, золото чи кукурудза. З погляду макроекономічної складової, перед нами вимальовується досить сприятлива картина на найближчі роки», — зазначає аналітик.  

  • Валюта

Андрій Новосьолов наголошує, що також важливо звернути увагу на валютну пару євро/долар. На початку 2024 р. прогнозували, що Федрезерв США почне знижувати ставку в травні, але цього не сталося, оскільки в Штатах інфляція все ще тримається на відносно високому рівні.

Валютний графік

Поки що ЄЦБ знизив ставку, тоді як Федрезерв тримає її високою, що є негативом для європейської валюти. Це означає, що дохідність американських інвестицій є вищою, а отже, європейська валюта перебуває під тиском. Однак, якщо говорити в контексті ріпаку, то це досить непоганий фактор. Слабкий євро стимулює зростання цін на ріпак на біржі Euronext. Це додатковий фактор підтримки саме для ріпаку.

  • Ринок енергоносіїв

На початку червня відбулося засідання країн ОПЕК+, де вирішили поступово збільшувати обсяги видобутку нафти в наступному році та далі нарощувати їх. Ринок відреагував негативом — на початку червня нафта подешевшала, і разом з тим дешевшала пшениця, кукурудза та ріпак. Однак, зараз картина повертається до нормальних рівнів. Це впливає на ціни інших товарних активів, включаючи ріпак.

Котирування ринку нафти

«В контексті ріпаку, це досить непоганий фактор підтримки, оскільки він буде стимулювати збільшення додаткового попиту саме зі сторони індустріальної галузі. Не слід недооцінювати індустріальну галузь, оскільки, хоча харчова показує помірне зростання з року в рік на 3-5%, індустріальна —  може зростати на 10-15% з року в рік», — зазначає аналітик. 

У світі нестача ріпаку

Загалом прогноз на світове виробництво для сезону 2024-25 років від різних агенцій, як USDA та  International Green Council різняться. Проте аналітики Barva Invest виділили схожі тенденції. По-перше, обидві агенції прогнозують зростання виробництва ріпаку в наступному сезоні. Це добре, оскільки означає, що буде більше пропозиції на ринку.

По-друге, обидві агенції також прогнозують зростання споживання ріпаку в наступному сезоні, що означає збільшення попиту на ринку.

Світовий баланс попиту і пропозиції ріпаку

«Обидва фактори, пропозиція та попит, прогнозуються до зростання в наступному сезоні. Це добре для ринку ріпаку та для нас, як інвесторів», — каже Андрій Новосьолов.

Щодо врожаю в Європі, то посушливі погодні умови під час проведення посівної кампанії обмежили кількість посівних площ ріпаку. До того ж у квітні пройшли заморозки в Німеччині, Україні та Франції. Це сталося в той час, коли ріпак демонстрував відносно раннє цвітіння, і це завдало шкоди врожайності.

«Європейська комісія знижувала прогноз врожайності два звіти поспіль, аналогічні дії International Green Council та Cossery. Це означає, що в Європі буде менше врожаю, ніж у попередньому сезоні, коли врожай був на рівні 20 млн т. Для нас з вами це дуже важливий показник, оскільки в контексті меншого власного врожаю та великої переробної галузі, яка потребує сировини, це збільшить загальний рівень імпорту ріпаку в ЄС», —  зазначив аналітик.

USDА також вбачає падіння переробки, оскільки Європа має загалом менше врожаю і при цьому збільшуватиме свою імпортну потребу. 

Ще один великий виробник ріпаку — Канада. У цій країні прогнозують справді непоганий врожай, оскільки кількість площ не змінилась. Але погодні умови в Канаді сьогодні не ідеальна. Тому учасники ринку говорять про можливі ризики для розвитку рослин. 

«Я б не поспішав робити висновки. Погодні умови бажають кращого, але вони не є супер поганими. І говорити про зниження оцінок врожайності рано. Але ризики є, прогнозуються додаткові дощі, які зараз не дуже потрібні Канаді. Тому ця країна залишається під пильним моніторингом», —  зазначив експерт.

В Австралії спостерігаються посушливі погодні умови, особливо на Заході, де вирощують 40% всієї австралійської каноли. Це призвело до того, що деякі виробники вирішили зменшити площі під культурою на користь більш прибуткових, таких як ячмінь та пшениця, з огляду на китайський попит. Австралійський департамент сільського господарства прогнозує зменшення площ під канолою на 3 млн га, що може призвести до меншої пропозиції в наступному сезоні.

Посівні площі ріпаку в Австралії

Китай має великий вплив на світовий ринок ріпаку. Країна є одним з найбільших імпортерів ріпаку у світі й торік збільшила свої закупівлі на 60%. 

«Це сталося через те, що Китай намагається диверсифікувати свої джерела імпорту після торгової війни з США. Однак, попри висхідний попит Китаю на ріпак, в країні є певні проблеми з виробництвом. Це пов'язано з тим, що Китай має обмежені площі придатних для вирощування ріпаку, а також через те, що виробництво ріпаку в Китаї є досить дорогим. Висхідний попит Китаю на ріпак є позитивним фактором для цін на світовому ринку», — додав Андрій Новосьолов. 

Врожай ріпаку в Україні

Україна є одним з провідних експортерів ріпаку у світі й в минулому сезоні експортувала 3,7 млн т, що є рекордним показником. Однак, в цьому сезоні в України є певні проблеми з виробництвом ріпаку. Це пов'язано з тим, що виробництво ріпаку в Україні є досить дорогим.

В Україні оцінки врожаю різняться, але, загалом, вони нижчі, ніж у попередньому сезоні. USDA прогнозує валовий збір на рівні 3,7 млн т, що на 20% менше, ніж у попередньому сезоні. Аналітик розповідає, що це може призвести до скорочення пропозиції на експортному ринку, оскільки Україна є третім за величиною експортером ріпаку у світі. Але посуха та приморозки негативно вплинули на врожайність ріпаку. Отже, Україна також не зможе запропонувати значно більше ріпаку на експорт.

Баланс ріпаку в Україні

«Якщо дивитися на графік нижче, то чорна пунктирна лінія показує, як може змінюватися пропозиція ріпаку на внутрішньому ринку України, якщо в нас буде врожай на рівні 3,8 млн т і стандартна модель сезонності експорту. Ми врахували, що в нас є відносно ранній старт збиральної кампанії, порівнюючи з попередніми роками. Як ви можете бачити, запаси ріпаку на внутрішньому ринку України будуть більшими, ніж у попередні роки, і це може вплинути на ціни на ріпак на внутрішньому ринку. Це може бути позитивним фактором для переробників, але негативним для виробників ріпаку», — пояснює Андрій Новосьолов. 

Динаміка зміни запасів ріпаку в Україні

Що стосується зовнішнього ринку, то Європа залишається ключовим імпортером ріпаку, але через обмежену посухою врожайність та конкуренцію з іншими культурами, такими як соняшник, пропозиція з боку України буде обмеженою. Отже, Європа може бути змушена шукати додаткові джерела імпорту, що може підтримувати ціни на світовому ринку.

«Загалом, ми бачимо, що баланси ріпаку на внутрішньому та зовнішньому ринках є досить комфортними, що сприяє здоровій ситуації з цінами. Однак, як завжди, є ризики, пов'язані з погодними умовами, геополітичними факторами та змінами в політиці уряду, які можуть вплинути на ринок. Тому важливо стежити за цими факторами та враховувати їх при прийнятті рішень щодо інвестицій в ріпак», — підсумував експерт. 

Ситуація на ринку ріпаку сьогодні

Щодо поточної ситуації на ринку ріпаку, то в Barva Іnvest зазначили, що баланси культури виглядають сприятливо, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Запаси ріпаку в Україні скорочуються, а конкуренція за обмежену пропозицію зростає. Фонди не ризикують йти в короткі позиції, а скоріше за все, повернуться до довгих позицій у найближчому звіті. 

«Ціни на листопадовий ф'ючерс ріпаку почувають себе чудово, досягнувши максимальних позначок, і перевищивши показники інших культур, таких як кукурудза, пшениця та пальмова олія. Внутрішній ринок ЄС також показує чудові результати, ріпак за тиждень подорожчав на $60/т. Проте, варто зауважити, що швидке та сильне зростання цін може призвести до перегріву ринку, і необхідно стежити за технічними індикаторами, щоб уникнути надмірного ризику», — зазначив аналітик.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама