Реклама
Продавати чи чекати — що з прогнозами ціни на соняшник

Продавати чи чекати — що з прогнозами ціни на соняшник

25 жовтня 2024 103 0

В Україні тривають жнива соняшнику і як завжди перед фермерами дилема: продавати з поля чи чекати. І якщо раніше більшість аграріїв все ж тримали врожай, то цьогоріч є велика спокуса продати раніше. Ціна, яку пропонують закупівельники — до 25 тис. грн/т, в той час, коли минулого року ціна в аналогічний період становила 10-12 тис. грн/т. Зазвичай, після жнив ціна мала б рости і надалі, але завжди є ризик того, що вартість може в будь-який момент обвалитись. Тому сьогодні разом з аналітиками Barva Invest поговоримо про перспективи зростання ціни на соняшник.

На Заході ціни на соняшник вищі

Літо 2024 відзначилось вичерпанням запасів насіння соняшнику. Станом на 1 вересня аналітики Barva Invest оцінювали запаси соняшника старого врожаю в 140 тис. т, що у 2 рази менше, ніж у звичайні роки. Відтак всі чекали на новий врожай, який не приніс значного полегшення. 

«Посушливі погодні умови суттєво вплинули на урожайність цього року. І з одного боку пропозицій від фермерів дійсно стало менше, а з іншого — олійність соняшника частіше перевищує базові показники. Те, що ми чуємо від фермерів — це 52-54% олійності», — зазначили аналітики.  

Основні покупці — заводи-переробники — для забезпечення своїх потреб у сировині підвищували ціни і в окремих випадках вони досягли 25 тис. грн/т. Проте, навіть за такої ціни, фермери не поспішають постачати соняшник. Вони переважно намагаються уникнути логістичних витрат, тому перевагу віддають продажам з місця, тобто EXW або FCA. Відтак переробники залишаються зі слабким забезпеченням сировиною. Цікаво, що на Заході України спостерігалась тенденція, що заводи платять вищі ціни. Через це, попри конкуренцію, вони забезпечені краще, ніж в центральній частині країни.

«Щодо ризиків дисбалансу внаслідок закриття заводів — ми вважаємо, що на загальний ринок соняшника в Україні це не так сильно вплине, як можна було б уявити. Питання розосередженості заводів та їхньої роботи під насіння з підприємств у певному радіусі. Закриття заводу на Черкащині звісно ж помітно вплине на локальну ситуацію, але через це завод на Хмельниччині більше та дешевше купити насіння навряд зможе», — пояснюють у Barva Invest. 

На думку аналітиків, значна частина виробників, в яких по сусідству закрився завод, радше і далі триматимуть врожай до весни, ніж везтимуть в сусідній район чи область. А локально навіть якщо невеликі оліярні зможуть отримати від фермера дисконт на соняшник, користуючись закриттям великого заводу — він швидко заповниться і на загальну ситуацію в Україні мало вплине. Це буде питання дисбалансу в довгостроковій перспективі, а не безпосереднього ефекту.

Що впливає на ціну соняшнику?

Щодо агентів впливу на ціни, то варто зважати, що цьогоріч врожай менший не лише в Україні. Наприклад, аналогічна ситуація в рф та ЄС, де буде на 0,5-1 млн т менше, ніж прогнозували в USDA.

Зі слів аналітиків, на тлі меншого врожаю соняшника у ключових виробників, зменшиться й пропозиція його продуктів переробки. Соняшниковий шрот залишається під величезним тиском з огляду на світові соєві баланси та шалене насичення ринку соєвим шротом зі сторони Аргентини та Бразилії. Однак соняшникова олія має частину нееластичного попиту. Тож навіть якщо такі імпортери, як Індія, є досить гнучкими, то загальний попит у світі залишається стійким, особливо зі сторони ЄС та частково Китаю.

«Додаткова підтримка для соняшникової олії має надходити не лише зі сторони власного балансу. Насправді упродовж наступних місяців (листопад-лютий) виробництво пальмової олії та відповідно її пропозиція на експортному ринку буде лише зменшуватись. Торгівля соєвою олією на внутрішньому ринку ЄС в зимовий період сильно уповільнюється і місцеві переробники працюють переважно з ріпаковою та соняшниковою, яких в цьому сезоні менше», — зазначають у Barva Invest. 

Тож в компанії очікують, що на українському ринку соняшника тренд на зростання збережеться і навесні ціни будуть значно вищими за поточні. 

«Фермери повинні бути готові до того, що це не буде постійний рух вгору. Тому варто розглядати не лише глобальну стратегію продажів, а й дивитись що робити в розрізі тижня. Саме тому варто дивитись щоденні огляди цін. Це зручний інструмент, який показує короткострокові цінові очікування. Це дозволяє прийняти самостійне зважене рішення про продаж або подальше притримування врожаю», — додали в компанії.

Актуальні ціни соняшнику та олії

Соняшник продовжує дорожчати, хоч ціни вже і так перегріті. Попри наявні значні обсяги врожаю, пропозиція стримана, а покриття заводів слабке і неоднорідне. За поточної кон’юнктури продуктів переробки маржа незадовільна. 

Наразі актуальна ціна соняшнику 46-50% 2024:

  • DAP-елеватор становить 23 700-24 500 грн/т.
  • DAP-завод — 24 800-25 500+ грн/т
  • В/о≈ 26 200-27 000 грн/т
  • DAP-Рort ВО — 25 000-26 000+ грн/т.

Рослинні олії знову демонструють зростання, навіть попри факт зниження цін на нафту. Сильна «пальма» підтримує всі інші рослинні олії. Тиску на ціни додає значно менший врожай у всіх ключових виробників. Величезний супротив до продажу зі сторони виробників, переробники також продають неохоче олію. Тож за підсумками тижня соняшникова олія дещо подешевшала, однак соняшник залишився на тих самих рівнях. Наразі бачимо поступове відновлення висхідного руху на ринку рослинних олій, це звісно має підтримати і соняшникову. Тому очікування залишаються нейтральні. 

«Спостерігаємо спроби низки покупців продавити ринок. Комплекс рослинних олій отримує підтримку від відновлення вартості нафти.  Сьогодні котирування соєвої та ріпакової олій продовжують міцнішати, а соняшникова намагається відірватись. Але якщо соєва залишається найдешевшою і може собі дозволити дорожчати, то подальше збільшення преміальності соняшникової, негативно позначається на активності попиту імпортерів», — пояснюють аналітики. 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама