Кооперативи-виробники молокопродуктів, що відомі по всьому світові

ТОП-10 найбільших молочних кооперативів у світі

Служба новин 11 липня 2016 5700 0

Дослідницька група IFCN склала рейтинг найпродуктивніших та найбільших світових кооперативів. Серед лідерів компанії з Америки, Нової Зеландії та Франції. За рік вони переробили майже 70 млн т молока. Це більше, ніж решта 7 у списку найпродуктивніших корпорацій світу. Представництва та виробничі потужності кожної з фірм-гігантів є майже у всіх країнах. Отож, список із 10-ти світових корпорацій, на яких тримається молочний бізнес.

1. DairyFarmersofAmerica (DFA)

Кооператив заснований у США у 1998 році. Основна ціль незалежної Кооперативної асоціації виробників молока — впливати на національну політику та задовольняти потреби американського народу в молочній продукції. За 2015 рік тут переробили майже 28,1 млн т молока. А це майже $20 млрд.

Будівля кооперативного заводу

DFA —найбільший молочний союз в США. Кооператив об'єднує близько 15 тис. фермерів.Це провідний виробник сиру та вершкового масла, а також цілої лінійки молочної продукції. DFA – мережа із понад 40 заводів у всьому світі.

Компанія тісно співпрацює з освітою: заохочує студентів стипендіями та надає свою базу для їх стажування.

2. Fonterra

Новозеландський кооператив за підсумками року переробив 22,1 млн т молока. До 2015 Fonterra зберігав лідерські позиції на світовому ринку молочної продукції.

Компанія з’явилася завдяки злиттю молочних кооперативів NewZealandDairyGroup и KiwiCo-operativeDairies та Новозеландської молочної ради.

Молоковози кооперативу

За даними офіційного сайту кооперативу, він об’єднує близько 16 тис. новозеланських фермерів. Принцип роботи Fonterra такий: кооператив – це бізнес, який належить людям, які, з одного боку, беруть у ньому участь, а з іншого — контролюють його. На цьому і базується основна ідеологія, яка об’єднує таку велику кількість фермерів.

Керують цим молочних гігантом три органи: Рада директорів, Виконавчий комітет та Рада пайовиків.

Заводи новозеландського молочного союзу розташовані у 140 країнах світу.

Anchor, ANLENE, Аnmum, MAINLAND, TIPTOP – це бренди, якими Fonterra славиться у всьому світі. Відкриттям стала серія молочних продуктів для чоловіків «Запаси мамонта». Морозиво, холодна кава, йогурти розраховані виключно для представників сильної статі.

3. Group Lactalis

Це приватна французька компанія, яка в 2015 році переробила 15,1 млн т молока заробивши майже $17 млн.

Лінія виробництва бере початок ще у 1933 році. Тоді родина Беньє зварила перші 17 сирів камамбер. Відтоді Group Lactalis вважають гуру у виробництві саме цього виду сиру.

Група славиться виробництвом сиру

Історія підприємства у дрібницях показана в унікальному музеї Лактополь у французькому місті Лаваль. Там представлені понад 500 різних етикеток для камамберу, який виробляли від часу заснування компанії. Цьому виду сиру приурочили цілу ферму в Нормандії — Президент. Місце не випадкове, адже там у 1791 році Марі Арель зварила першу головку камамберу.

Також в одному з підрозділів Group Lactalis туристів приваблюють печерами Рокфор. Це автентичні сховки у горах, де дозрівають сири рокфор. Їм уже перевалило на третю сотню років.

Молочні потужності GroupLactalis розташовані у148 країнах світу. Компанія є лідером з випуску сиру в Європі. Це бренди Galbani (сир), Sorrento (сир), Precious (сир).

4. Arla Foods

Це датська молочна компанія, яка нараховує понад 130 років. Виникла у зв’язку із потребою переробляти вироблене молоко та доводити його до кінцевого споживача. Об’єднав кооператив навколо себе фермерські родини із Данії та Швеції. Дохід від реалізації молочної продукції йшов в один котел, а потім порівну ділився. Фермерам так було простіше виходити на великі ринки збуту та самим організовувати здоровий конкурентний клімат в середині одного великого союзу.

Датська компанія з переробки молока

ArlaFoods утворилася у 2000 році. Тоді об’єдналися два масштабні кооперативи MD Foods та Arla ekonomisk Forening, заснувавши датсько-шведську компанію.

Згодом до них доєдналися фермери із Нідерландів, Німеччини, Бельгії, Люксембургу та Англії.

5. Nestlе SA 

Швейцарська компанія – найбільший виробник харчових продуктів на світовому ринку. Бере початок від 1905 року. Тоді злилися дві молочні фірми: заснована братами Пейджами та компанія Анрі Нестле. Її розквіт припадає на період між Першою та Другою світовими війнами. Тоді Nestlе спеціалізувалася на виробництві згущеного молока та продуктів дитячого харчування.

Нині розширили продуктову лінійку товарів до виготовлення кормів для домашньої худоби та косметики.

Відомий логотип компанії

Зараз працюють майже у 90 країнах світу. Стратегія розрахована на те, щоб якнайбільше заволодіти ринками в Америці, Європі, Азії, Океанії та Африці.

Уявлення про те, що назва Nestlе перекладається як «гніздо», хибне. Таким є прізвище засновника компанії. Хоча гніздо таки є на логотипі фірми. У початковій його версії було четверо: доросла мама-пташка та троє пташенят. Утім, згодом маркетологи «викинули» одне маля з гнізда. Обумовили це тим, що найчастіше зустрічаються родини із двома дітьми, а не з трьома.

6. FrieslandCampina

Міжнародна компанія, що має понад 130-річну історію. Починалося все із 9 фермерів, які уклали договір про співпрацю та заснували перший молокопереробний завод. Зараз це кооператив із понад 19 тис. фермерів із Голландії, Німеччини та Бельгії. Їхня молочна продукція продається через розвинену мережу в ста країнах світу.

Нинішню назву компанія отримала у 2009 році після злиття голландських кооперативів FrieslandFoodsта Campina.

Будівля компанії, що утворилася після злиття кооперативів

FrieslandCampina — найбільш відомий у світі виробник дитячого харчування та лікарських засобів. Понад півстоліття тому замінником грудного молока було лише коров’яче. Також деякі користувалися послугами жінок, які годували груддю чужих дітей. І тоді постало питання виготовлення спеціальної суміші, яка була б максимально схожою за своїми властивостями на материнське молоко. Так вийшло в світ дитяче харчування Friso, яке стало хітом продажів у 25 країнах світу.

Філософія молочного кооперативу ґрунтується на ланцюжку. Тут контролюють кінцеву продукцію починаючи від кормів, які вживає корова. До слова, їх виробляють самі ж на власних угіддях. Компанія володіє майже 5 000 кв. м лабораторій та тестових залів та має власний експериментальний завод.

7. Dean Foods (США)

Компанія зі штаб-квартирою в Далласі (Техас, США). Її заснував у 1920 році Дін Хонас. Спочатку він займався виробництвом згущеного молока. Згодом придбав кілька заводів в штаті Іллінойс.

Тепер це один із найбільших у США постачальник молока в магазини. Dean Foods продає свою продукцію під більш як 50-ма місцевими та регіональними молочними брендами.

Це не тільки розливне молоко, а й морозиво, соки, чай, вода в пляшках та ін. На додаток до молока, бренди компанії також поширюють морозиво, ферментовані продукти, соки, чай, воду в пляшках та інші продукти.

Далласький кооператив об’єднує близько 17 тис. фермерів. У США працює 70 молокоперебних заводів цієї компанії.

8. DMK (Німеччина)

Німецька молочна компанія — це найбільший молочний холдинг Німеччини. До його складу входять понад 11 тис. фермерів. Виробляє молочні продукти, дитячі суміші, морозиво, десерти, сири під брендами Biolabor, Humana, intact, Leben's, Casarelli, Milram, Oldenburger, Osterland, Ravensberger, Sanobub, Turm.

Єдиний виробник молокопродукції, що володіє двома науково-дослідними центрами

За рік DMK переробляє близько 7 млн т молока. Річний прибуток становить близько €4,6 млрд. Це єдиний виробник молочної продукції, який володіє двома власними науково-дослідними центрами.

9. Saputo

Канадська компанія, яка за рік переробила 7,7 млн т молока. Статки Saputo оцінюються майже у $15 млрд, а починалася вона з родинної справи.

Засновники компанії — батько та син

Засновники компанії – Джузепе та його син Френк Сапуто. Емігрували до Канади із маленького села в Сицилії. Через два роки до них приєдналися решта 5 дітей та дружина глави сімейства. Аби якось прогодувати родину, Джузепе починає варити сири. Своє примітивне підприємство він заснував, маючи в кишені $500 та велосипед для розвезення замовлень по місту. Орендувавши складське приміщення в Монреалі, родина Сапуто виробляла своїми силами не більше 10 кг моцарели за день. Розвитку їхнього бізнесу сприяв попит на тоді ще нову страву – піцу. Тож із велосипеда за рік Джузепе пересів за кермо вантажівки і розвозив нею замовлення.

Попсував репутацію Saputo той період, коли частину акцій компанії викупив мафіозіДжозеф Бонанно. Зробив це він для того, аби уникнути покарання та отримати канадський паспорт.

Зараз Saputo має 55 виробничих потужностей у 40 країнах світу.

10. California Dairies Inc. (США)

Велика американська корпорація. Утворилася у 1999 році при злитті трьох молочних кооперативів у Каліфорнії: CaliforniaMilkProducers, DanishCreamery и SanJoaquinValleyDairymen. Зараз поєднує спільною справою 390 виробників. За об’ємами переробки молока у цьому році компанія на рівні Saputo (7,7 млн т).

Компанія виробляє майже половину молока в Каліфонрнії

Компанія виробляє майже половину молока в Каліфорнії та 9% молока, яке виробляється в США. Щорічно продає молочної продукції на суму близько $5 млрд у 50 країнах світу.

Спеціалізуються на розливному молоці, вершковому маслі та сухому молоці.

 

Олеся Боровик, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою